doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'Slot/Ten Hag: de voetbalshow'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Slot/Ten Hag: de voetbalshow'
@media (max-width: 679px){#fig-62beb3e9aa262 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62beb3e9aa262 img{#fig-62beb3e9aa262 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-62beb3e9aa262 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62beb3e9aa262 img{#fig-62beb3e9aa262 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-62beb3e9aa262 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62beb3e9aa262 img{#fig-62beb3e9aa262 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Mario Wisse

Er was een tijd waarin de halve internationale voetbalwereld een Nederlandse trainer wilde. Vroeger, zeg maar. De afgelopen maanden wil iedere club die een Nederlandse trainer heeft daar vooral zo snel mogelijk vanaf. Recentelijk worden ze dan ook aan de lopende band afgevoerd richting stort (ik ben aan het klussen en aan het slopen, dat sluipt in je taalgebruik). De container met het bordje ‘ontslagen Nederlandse voetbaltrainers’ puilt inmiddels uit. In de eerste plaats komen we er Ronald Koeman tegen, natuurlijk. De man die als trainer voortdurend op voorbijrijdende treinen springt, maar daar doorgaans ver voordat er een eindstation in zicht is weer vanaf wordt gegooid, zoals bij Barcelona waar hij er – laten we eerlijk zijn – weinig van bakte. Het was namelijk niet zo dat hij zich met de spelers van pakweg PEC in de Primera División moest zien te redden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Na zijn vierde nederlaag op rij mocht Mark van Bommel al na een paar maanden seine Sachen packen bij Wolfsburg. Jaap Stam werd ontslagen bij FC Cincinnati, nadat hij slechts 4 van de 25 wedstrijden won. John van ’t Schip miste als bondscoach van Grieken- land het laatste EK en het WK in Qatar. Enkele reis Griekse milieustraat dus. John van den Brom stelde hevig teleur bij Racing Genk. En Racing Genk stelde hevig teleur bij Van den Brom: slecht huwelijk en scheiding.

Dick Advocaat? Weggestuurd bij Irak, nadat hij de afgelopen vijftien jaar ook al werd weggehoond bij – kleine greep – Borussia Mönchengladbach, Zuid-Korea, Rusland, Servië en Sunderland. Frank de Boer? Mislukt bij Inter, Crystal Palace, Atlanta United en Oranje. Phillip Cocu? Te licht bevonden bij Fenerbahçe en Derby County. Clarence Seedorf? Die kun je nog beter een penalty laten nemen dan een baan geven als trainer; AC Milan (na vijf maanden ontslag) en Deportivo La Coruña (daar degradeerde hij mee) kunnen erover meepraten. Alleen Peter Bosz zit nog in het zadel bij Olympique Lyon. Maar hij staat slechts in de Franse middenmoot, dus ook zijn dagen zijn geteld.

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat een buitenlandse (top)club wel uitkijkt voordat die weer een Nederlandse trainer aanschaft. Tenzij Ajax natuurlijk – wat ik verwacht – de Champions League wint. Dan zijn trainers met een Nederlands paspoort weer net zo geliefd als steenkoude pils op een zwoele zomeravond, met Erik ten Hag en Arne Slot voorop, denk je niet?

@media (max-width: 680px){#fig-62beb3e9aa73f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62beb3e9aa73f img{#fig-62beb3e9aa73f img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62beb3e9aa73f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62beb3e9aa73f img{#fig-62beb3e9aa73f img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62beb3e9aa73f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62beb3e9aa73f img{#fig-62beb3e9aa73f img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Micha Jacobs

ls ik technisch manager van een Europese topclub zou zijn en ik zou van mijn baas een zak met geld krijgen die groter is dan het bruto nationaal product van laten we zeggen Kiribati, dan zou ik zondagmiddag in De Kuip gaan zitten. O wacht, dat kan natuurlijk niet. Nou ja, in de skybox dan, er zal vast wel een Rotterdamse havenbaron zijn die de deur voor je opendoet. Want Feyenoord-Ajax van zondag is niet alleen een kraker van jewelste in de eredivisie – wie had dat kunnen denken aan het begin van dit seizoen? – maar ook antwoord op de vraag wie de beste trainer van Nederland is en wie van de twee, Slot of Ten Hag, het grootste target van de sjeik zal zijn.

Volgende week verschijnt onze jaarlijkse Echte Mannen Top 100 waarin we die strijd eigenlijk al hebben beslist: Ten Hag op 8, Slot op 48. Slot, de beste aankoop van Feyenoord in de afgelopen tien jaar, verricht een klein wonder in De Kuip, maar het wonder dat Ten Hag momenteel in Europa verricht, is misschien nog wel groter. Toch is dat, zoals met alles in het leven, maar hoe je ertegenaan kijkt. Op papier zou er in de eredivisie geen maat moeten staan op Ajax, als je kijkt naar hoeveel geld ze alleen al in het afgelopen halfjaar in de Champions League hebben binnengeharkt (zo’n 70 miljoen euro). Dat Feyenoord zondag überhaupt strijdt om de koppositie is zo gezien natuurlijk van de zotte, maar des te knapper van Slot. Zoals het des te knapper van Ten Hag en Ajax is dat ze in de Champions League de clubs waar op papier geen maat zou moeten staan het vuur na aan de schenen leggen. En dat allemaal, zowel Slot als Ten Hag, met aanvallend voetbal waar je duizelig van wordt. Er moet wel zoveel pus uit je ogen stromen als je dat als loopjongen van de sjeik niet ziet.

Het kan dan ook bijna niet anders of Feyenoord-Ajax wordt een voetbalshow die de wereld over zal gaan, een 3-3 om je bevroren vingers bij af te likken, waarna vooral Ten Hag, maar zeker ook Slot, op elke radar zal staan. Waarna ze – is het niet volgend seizoen, dan wel het seizoen erna – zullen verkassen naar een Europese topcompetitie en ze waarschijnlijk hard en liefdeloos in diezelfde treurige container van ‘ontslagen Nederlandse voetbaltrainers’ zullen worden gegooid. Want sjeiks en oligarchen mogen dan wel veel geld hebben, geduld - laat staan verstand van voetbal - hebben ze dan weer niet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws