Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Leger ingezet om ontsnapping Mocro-maffia te voorkomen

De bewakers van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught maken zich nog steeds zorgen om een mogelijke ontsnapping van de hoofdverdachten uit het Marengo-proces. Om die reden is vorige week de hulp van het leger ingeroepen.

Leger ingezet om ontsnapping Mocro-maffia te voorkomen

Hulp van het leger

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het Nederlandse leger sinds vorige week hulp biedt aan de EBI. “Sommige van deze maatregelen zijn zichtbaar, andere niet. DJI krijgt daarbij ondersteuning van Defensie. Vanuit het belang van de veiligheid in en rondom gevangenissen zeg ik verder nooit iets over specifieke veiligheidsmaatregelen”, vertelde hij aan het AD.

Ook Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught vertelde de krant kort over de beveiligingsmaatregelen. “In algemene zin kan ik dit zeggen: dat de politie met defensie in deze situatie nauw samenwerkt, is veelzeggend. Het bevestigt het enorme gevaar dat uitgaat van een groep zware criminelen. We moeten echt eindelijk de naïviteit hierover loslaten. Deze categorie criminelen vergt een andere benadering en behandeling.”

Helikopter

De Telegraaf berichtte eerder al over de door Defensie getroffen maatregelen. Als voorbeeld van de zichtbare maatregelen gaven zij een aantal barrières die aangebracht zijn om het onmogelijk te maken met een helikopter te landen bij de EBI.

Saïd R.

Vorige week werd de rechterhand van Ridouan Taghi, Saïd R., overgebracht van Colombia naar de EBI. R. wordt in verband gebracht met meerdere moorden en grootschalige drugshandel. Het OM ziet hem dan ook als een van de kopstukken van de Mocro Maffia en om die reden waren de autoriteiten naarstig opzoek naar hem in binnen- en buitenland. Toch wist R. lange tijd op vrije voeten te blijven. Tot februari 2020. In Colombia werd hij toen alsnog opgepakt door een speciale eenheid van de Colombiaanse politie.

Saïd is één van vijftien verdachten die in het Marengo-proces terechtstaan voor meerdere moorden en moordpogingen. Hij en Mocro-maffia kopstuk Ridouan Taghi zitten beiden opgesloten in de EBI.

Misdaad
  • ProShots