Panorama's Marengo-gids - Meedogenloze moordbende staat eindelijk voor de rechter

Panorama's Marengo-gids - Meedogenloze moordbende staat eindelijk voor de rechter

De grootste strafzaak uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis, het Marengo-liquidatieproces, gaat eindelijk van start. Wie zijn de spelers? Wie de slachtoffers? Waar gaat het allemaal om?

Waar draait het proces om?

Zeventien verdachten staan terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en in wisselende samenstellingen van betrokkenheid bij zes moorden, vier pogingen tot moord en drie voorbereidingen van liquidaties. Het gaat om misdrijven die in de periode van 2015 tot en met 2017 zijn gepleegd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ridouan Taghi en Saïd R. zijn de twee hoofdverdachten die ervan verdacht worden leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie, een goed geoliede moordmachine volgens het Openbaar Ministerie (OM). Verschillende verdachten zijn ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Hierbij speelt de verdachte én kroongetuige Nabil B., die in 2017 overloopt naar justitie, een cruciale rol. De aanleiding voor dat overlopen is de vergismoord op Hakim Changachi, een vriend van B. Deze vergisliquidatie zou Taghi’ s val hebben ingeluid. Daarnaast zijn er miljoenen ontsleutelde PGP-berichten (Pretty Good Privacy) die als bewijs kunnen dienen. Het gaat om gekraakte PGP-telefoons, waarmee leden van de criminele organisatie met elkaar communiceerden, waarover het OM beschikt.

De andere vijftien verdachten, van wie Nabil B. er één is, zijn geen kopstukken maar uitvoerders: mensen die hebben geschoten, verkenningen gedaan, vluchtauto’s aangeleverd, op de uitkijk gestaan, dat soort dingen.

Ridouan Taghi

Na de liquidatie van Scekic zou Taghi via PGP-berichten geschreven hebben: ‘Hahaha, die waterhoofd leeft niet meer. Hij heeft 5 of 6 kogels in zijn kop gekregen’

De messen zijn geslepen

Het megaproces gaat niet alleen over liquidaties, maar ook over de verdediging van de rechtsstaat. Er zijn twee strafadvocaten geschaduwd in Dubai, zo onthulde het AD, om hoofdverdachte Ridouan Taghi op het spoor te komen en dat roept allerlei vragen op. Mag dat zomaar en was de leiding van het OM hiervan op de hoogte? Het maakt de verhoudingen tussen de raadslieden en de officieren van justitie, die lijnrecht tegenover elkaar staan, er in elk geval niet beter op.

Daarnaast staat er in een onderzoeksverslag over de betrouwbaarheid van Nabil B. als kroongetuige dat een aantal vooraanstaande advocaten in 2015 gevoelige informatie zouden hebben doorgespeeld aan onder anderen Taghi. Dit zou zijn gebeurd tijdens een ander strafrechtelijk onderzoek: 26Koper. Ook wordt, zoals staat te lezen in een uitgelekt procesverbaal, een aantal advocaten ervan beticht zich met cash te hebben laten betalen. Ondertussen heeft een onderzoeksrechter zich teruggetrokken.

Kortom: de messen zijn geslepen. De liquidatiezaak Marengo heeft dwarsverbanden met de voorloper van dit proces: de strafzaak 26Koper, tegen een club die voorbereidingen trof voor huurmoorden. Ook hierbij dook de naam van Taghi op, maar hij is nooit verdachte geweest. Eigenlijk is de Marengo-zaak, waarin Taghi dus wel verdachte is, een vervolg op 26Koper. Daarnaast heeft Marengo ook dwarsverbanden met het Erisproces, waarbij de motorclub Caloh Wagoh, die volgens het OM moordopdrachten aannam, centraal staat. Taghi zou een van de opdrachtgevers zijn voor deze hitmen.

Saïd R.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Marengo: zomaar een naam?

De naam Marengo zou willekeurig gekozen zijn door een computer om de zaak een neutrale naam te geven en zou verwijzen naar een textielsoort. Wat niet vermeld wordt is dat de textielsoort vernoemd is naar de Italiaanse plaats Marengo, waar Napoleon een grote overwinning behaalde. Maar Marengo blijkt ook het paard te zijn dat door Napoleon Bonaparte bereden werd bij de Slag bij Marengo in 1800. Kortom: de naam Marengo verwijst dus naar een plaats waar zich een veldslag heeft afgespeeld, geleid door niemand minder dan Napoleon, te paard op zijn Marengo. Gezien het feit dat het om de grootste strafzaak uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis gaat, lijkt de naam opeens zo neutraal niet meer.

Ricardo O.

Ontstaan Mocro-bende

De beruchte criminele organisatie rond Ridouan Taghi komt voort uit de Utrechtse jeugdbende Bad Boys. Parool-journalist Paul Vugts heeft het over een groepje, een etnisch-sociale mix van ongeveer vijftig jongens, dat eind jaren 80 rondhangt in Nieuwegein en Utrecht en zijn territorium uitbreidt in de regio Utrecht. De hangjongeren beginnen klein door hasj op straat te dealen en breiden hun criminele activiteiten uit naar inbraken en wapenhandel. In deze groep staat een piepjonge, tengere leider op: de dan 14-jarige Taghi, die op het vwo zit.

In de jaren 90 bestaat de harde kern uit de Utrechtse broers Mao en Mario R., de Amsterdamse Gerel P. en Feno D., de Tielse Jaouad W., Werner E. en Levi B., Gilbert R. en Timon B. uit Nieuwegein, Gertjan de J., de IJsselsteiner Samir Erraghib en Ridouan Taghi uit Vianen.

Zaki R.

De illustraties komen uit het nog te verschijnen boek Mocromores van tekenaar Aloys Oosterwijk en ANP-journalist Marieke de Witte over het Marengo-proces

De zittingsdagen

22 maart: start inhoudelijke behandeling.

De hierop volgende zittingen vinden plaats op 7,9, 12,16 april; 26,28 mei; 2,3, 10,11,21,25,29 en 30 juni.

Na de zomer gaat de behandeling van deze zaak in september verder. Plaats: rechtbank ‘de Bunker’ in Amsterdam-Osdorp. Tijd: 10.00 uur. Als u als publiek aanwezig wilt zijn: zie informatie op rechtspraak.nl, zoekterm Marengo

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws