Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kabinet gaat ‘voorlopig’ geen 2G-systeem invoeren

Het ziet er niet naar uit dat de controversiële 2G-maatregel de komende tijd niet ingevoerd gaat worden in Nederland. Volgens het kabinet is er niet genoeg draagvlak voor de ingrijpende maatregel, die ongevaccineerde burgers buiten zou sluiten.

Kabinet gaat ‘voorlopig’ geen 2G-systeem invoeren

Het nieuws komt uit een brief die minister van VWS Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin geeft hij weliswaar aan dat er voorlopig geen 2G-systeem ingevoerd zal worden, maar dat we de controversiële maatregel hoogstwaarschijnlijk later in de toekomst wel zullen krijgen. “Zonder toepassing van 2G zullen bepaalde sectoren, zoals delen van de horeca, cultuurinstellingen en evenementen, langer dan nodig gesloten moeten blijven”, meldt hij in de brief aan de kamer.

De komende tijd ziet De Jonge echter geen kans om 2G of een uitbreiding van de coronapas in te voeren. “Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G.”

Ook de Zuid-Afrikaanse omikronvariant zorgt voor onzekerheid bij het kabinet, wat grootschalige wijzigingen in het coronabeleid voorlopig onwaarschijnlijk maakt.

Lockdown

Uit de huidige planning van het kabinet valt wel op te maken dat de 'avondlockdown' waarschijnlijk verlengd gaat worden. Het sluiten van de horeca en 'niet-essentiële winkels' zou oorspronkelijk tot 19 december duren. De lockdown zou daarna waarschijnlijk plaatsmaken voor het 2G-systeem. Nu duidelijk is dat die maatregel pas later ingevoerd zal worden, verwacht men dat de avondlockdown ook na 19 december zal blijven gelden.

Nieuws
  • BrunoPress