Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verstappen: 'Formule 1 draait meer om penalties dan racen'

Na de chaos in Saoedi Arabië bleef Max Verstappen verbitterd achter. Beslissingen vanuit de FIA vielen niet in het voordeel uit van de Nederlander, ondanks zijn pogingen om aan de regels te voldoen.

Verstappen: 'Formule 1 draait meer om penalties dan racen'

Max Verstappen viste in Saoedi Arabië ondanks veelbelovende snelheid alsnog achter het net. Na één van de vele herstarts lag de Nederlander opnieuw aan de leiding in de slotfase van de race, maar kreeg hij al snel te maken met de bloedsnelle Mercedes van Lewis Hamilton.

De Brit kwam aan de buitenkant langszij bij bocht 1, maar werd door een extreem late remactie van Verstappen toch afgeslagen. Beide kemphanen verlieten bij het incident de baan, maar het was Verstappen die er het meeste voordeel mee behaalde.

Om een penalty te voorkomen werd hij dan ook verteld de plek terug te geven. Zijn poging daartoe eindigde echter in een klunzige botsing met een treuzelende Lewis Hamilton. Geen van beide mannen wilde namelijk als eerste over de DRS-detectielijn rijden.

Willekeur

Voor beide overtredingen werd Verstappen uiteindelijk bestraft: het afsnijden van de baan leverde hem vijf seconden en een strafpunt op, terwijl het resultaat van zijn 'voornamelijke schuld' bij de aanrijding op tien seconden en twee strafpunten kwam te staan. Het waren afgezien van de straf voor Yuki Tsunoda de enige penalties die de hele race uitgedeeld werden, ondanks de vreemde acties van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton tijdens de safety car fase en de tweede start.

Bottas reed extreem langzaam in afwachting van de safety car.

FIA geeft niks om racen

Ondanks alles werd Max uitgekozen tot Driver of the Day, waardoor hij meteen na de race via de boordradio geïnterviewd werd door F1-reporter Rosanna Tennant. Daarbij gaf hij meteen zijn ongezouten mening:

"Gelukkig hebben de fans een duidelijk idee wat racen is, want wat er vandaag gebeurd is, is ongelooflijk. Ik probeer gewoon te racen en de sport gaat tegenwoordig meer om penalties dan racen."

Ook buiten de auto bleef Verstappen kritisch op de gang van zaken rond de race op Jeddah:

"Er zijn een hoop dingen gebeurd, waar ik het niet volledig mee eens ben, maar het is wat het is. Ik bedoel, ik probeerde het tenminste op de baan, weet je, om alles te geven. [Bij het incident] vertraagde ik. Ik wilde [Hamilton] er langs laten, dus ik zat aan de rechterkant, maar hij wilde niet inhalen en toen raakten we elkaar. Ik weet niet echt wat daar gebeurde."

"Ik hou me er ook niet te lang mee bezig. We moeten door. We staan nu gelijk op punten en ik denk dat dat erg spannend voor het kampioenschap en goed is voor de Formule 1 in het algemeen. Maar, ik zei het al eerde op mijn in-lap: ik denk dat we het misschien teveel over witte lijnen en penalties hebben dan echt over puur Formule 1 racen. En ik vind dat een beetje jammer."

Sport
  • Red Bull Content Pool, Formula 1