Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voorzitter van de Europese Commissie: 'We moeten praten over vaccinatieplicht in EU'

Oostenrijk voert 'm al in en in Duitsland wordt het overwogen: de vaccinatieplicht. En hoewel de keuze nog altijd bij de landen zelf ligt, vindt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat het tijd is dat er binnen de EU nu wordt gesproken over het verplicht stellen van de prik.

EU

Wie in Oostenrijk na 1 februari niet is geprikt, riskeert een boete van 3.600 euro. Boostertje niet gehad? 1.500 euro bitte. Ja, de vaccinatieplicht is per 2022 een feit in het Alpenland. Iets zuidelijker, in Griekenland, schuwen ze de verplichte prik ook niet: per 16 januari moet iedere burger boven de zestig daar ingeënt zijn. Iedereen die dit weigert, moet maandelijks honderd euro overmaken aan de regering.

Zover is het in Nederland nog niet. "Er is bij ons geen vaccinatieplicht en die komt er ook niet", aldus demissionair minister Hugo de Jonge op 18 november. Bovendien wordt hier nog altijd een verhit debat gevoerd over 3G en 2G, en of dit beleid wel past binnen een Westerse democratie. Bij een harde plicht met geldboetes kunnen logischerwijs dezelfde vraagtekens worden gezet.

Ursula von der Leyen

Maar of we het nu in Nederland willen of niet, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gooit alvast een balletje op. Zij wil namelijk dat er in de hele EU nu gesproken wordt over het verplicht stellen van de prik.

"Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU", aldus de Duitse voorzitter.

Hebben deze uitspraken op Europees niveau invloed op politici in Nederland? Dat valt te bezien. Duidelijk is in ieder geval dat het zeer omstreden beleid inmiddels wezenlijk onderdeel uitmaakt van de discussie omtrent de maatregelen.

Nieuws
  • De Telegraaf, AD, GeenStijl
  • Pro Shots/Zuma Press