Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoeker toont verband aan tussen dikheid van politici en mate van corruptie

Hoe vetter de politici, hoe corrupter het land, zo toonde professor Pavlo Blavatskyy aan.

Corruptie

Blavatskyy, werkzaam aan de Montpellier School of Business in Frankrijk, heeft zelfs een prijs gewonnen voor zijn onderzoek: de ig Nobel-prize, een soort parodie op de echte Nobel-prijs, maar dan voor onderzoeken die je én aan het denken zetten, én een lach op je gezicht toveren. Blavatskyy slaat wat dat betreft de spijker op z'n bolle kop.

Dik = corrupt

De beste man heeft de gezichten van 299 politici uit kabinetten van 15 landen geanalyseerd. Kanttekening: het ging hierbij om landen uit de voormalige Sovjet-Unie, waaronder Armenië, Rusland en Oekraïne. De tronies waren van staatssecretarissen en ministers die in 2017 hun functie bekleedden.

De bolle en minder bolle gezichten zijn via een algoritme gekoppeld aan BMI (Body Mass Index), en daarna vergeleken met vijf verschillende manieren om de mate van corruptie in een land te bepalen. Wat bleek? Corrupte landen hebben meer dikke politici. Of anders gezegd: hoe dikker de politici, hoe corrupter het land.

"Onze voorgestelde methode kan breed ingezet worden in meerdere landen", zegt de professor, "aangezien fotomateriaal van politici redelijk makkelijk verkrijgbaar is via traditionele massamedia en social media."

Helaas heeft Blavatskyy de Nederlandse ministers nog niet door zijn algoritme gehaald. Wij zijn namelijk wel benieuwd hoe ons landje scoort op de dikheid/corruptie-schaal.

Bizar
  • ABC.net
  • Pro Shots/Koen Laureij