Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Defensie wil dames - vrouwenquotum is in de maak

Heren: maak plaats. Volgens de overheid zitten er te weinig meisje tussen ‘onze jongens’, dus moet er een quotum komen.

Defensie wil dames - vrouwenquotum is in de maak

Ook het Nederlandse leger krijgt er een stukje ‘diversiteit en inclusiviteit’ bij. Volgens onze overheid zitten er te weinig vrouwen bij de krijgsmacht, en daar moet verandering in komen. Eerder werd er al een doel gezet om 30% van de plekken bij Defensie door vrouwen te laten bezetten, maar dat schiet totaal niet op. Tijd voor drastische maatregelen dus, vindt het ministerie.

Over de vorm die de maatregelen gaan krijgen, willen woordvoerders van Defensie nog niets kwijt, maar NRC meldt dat het waarschijnlijk gaat betekenen dat vrouwen de voorkeur krijgen bij het aannemen van nieuw personeel en het uitdelen van promoties. Zo wil het ministerie meer van hen tot de titel van majoor pushen. “Dat is een moment waarop veel vrouwen denken: laat maar”, meldde een een beleidsadviseur diversiteit en inclusie van het ministerie. “Wij wilden nog niet zo ver gaan dat we ook de topfuncties wilden doen, maar in de top defensievorming zeiden ze: ‘Ja, doe maar wel.”

‘Masculiene cultuur’

Defensie vindt het quotum noodzakelijk, omdat het de ‘masculiene cultuur binnen het leger tegen zou moeten gaan. Afgelopen jaar waren er meerdere klachten over seksisme en ‘machocultuur’ binnen de krijgsmacht. Volgens het ministerie zou een hoger percentage vrouwen het probleem op moeten lossen.

Overigens gaat het quotum mogelijk niet overal gelden. Voor bepaalde fysiek zware posities, zoals de commado’s of mariniers, wordt mogelijk een uitzondering gemaakt.

Nieuws
  • NRC
  • iStock