Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een derde van de Amsterdamse brandweer moet vrouw zijn

Femke Halsema vindt dat er te veel mensen met een brandslang in de broek lopen bij de Amsterdamse brandweer. Volgens haar is het hoog tijd dat vrouwen actief mee gaan spuiten. Daarnaast moet een derde ook van niet-westerse afkomst zijn.

Een derde van de Amsterdamse brandweer moet vrouw zijn

Femke Halsema heeft een briljant plan waarmee ze de brandweer ‘meer begrip gaat geven voor de samenleving, onder andere bij reanimaties en medische steunverleningen, bij brandpreventie-programma’s, bij brandveilig-leven en bij voorlichting over crises en rampen’. Ze wil namelijk dat er meer vrouwen bij de brandblussers aan de slag gaan. Sterker nog, op de lange termijn moet 33% van de brandweer uit vrouwen bestaan. En 33% moet een niet-westerse afkomst hebben.

Hoe je geslachtsdelen en je huidskleur precies invloed hebben op reanimatie en medische steunverlening wordt daarbij niet uitgelegd, maar Femke Halsema, een bron van prachtige ideeën zoals het meldpunt kerstversiering, zal er ongetwijfeld zeer goed over nagedacht hebben.

Niet nodig

Het enige probleem: er zijn nauwelijks vacatures, want de kazernes in Amsterdam zitten zo ongeveer vol. Dus, stel dat de plannen van Halsema helemaal slagen, dan bestaat de brandweer in 2026 alsnog pas voor 4,7% uit brandweervrouwen.

Niet vergeten trouwens: woorden als ‘brandweerman’ en 'brandweervrouw' zijn eigenlijk passé. Van Femke moeten we voortaan ‘brandweerpersoon’ of ‘beroepsbrandweerprofessional’ zeggen.

Nieuws
  • at5.nl
  • ProShots