Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Horecabranche wil niets weten van QR-samenleving

Het kabinet heeft afgelopen weekend besloten om corona-toegangsbewijzen verplicht te maken voor musea en horeca. Koninklijke Horeca Nederland ziet het handhaven daarvan niet zitten.

Horecabranche wil niets weten van QR-samenleving

Dirk Beljaars, voorzitter van KHN, is niet onder de indruk van de plannen van het kabinet. Volgens hem zijn de maatregelen eerder een verzwaring dan een versoepeling. Het probleem begint volgens hem bij de nachthoreca. Die moet in tegenstelling tot de rest van de bedrijven in de branche gesloten blijven. Beljaars vindt die sluiting ‘discriminerend’, maar dat is niet het enige probleem. Het testen voor toegang is voor de horeca-ondernemers namelijk ook geen pretje.

Die verplichte toegangsbewijzen moeten immers gecontroleerd worden en daar heb je personeel voor nodig. “En die mensen heb je niet, want er is nu al een gigantisch personeelstekort”, fulmineert Beljaars. “En áls je ze al zou aan kunnen nemen, is dat een kostenpost waar niet extra omzet tegenover staat.”

Geen handhaving

Daarbij stopt na 1 oktober ook nog de coronasteun, wat volgens Beljaars een flinke trap na is. “Als de steun stopt, zeg je in feite: er is niets meer aan de hand dus je kan je normale bedrijfsvoering doen. Maar ondernemers die normaal tot twee of drie uur open zijn, zien hun openingstijden beperkt worden, er moet dus iemand die bewijzen controleren en bedrijven die vooral ’s nachts open zijn moeten maar helemaal dichtblijven. Er is geen draagvlak en dat zal tot veel onvrede leiden.”

Volgens Beljaars is het vrij zeker dat er ‘duizenden ondernemers zijn die niet gaan handhaven’. Daarbij doelt hij niet alleen op de QR-codes, maar ook op de openingstijden, die nog steeds tot maximaal twaalf uur gelden.

Nieuws
  • telegraaf.nl
  • Pro Shots