Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alles wat je altijd al wilde weten over zweetvoeten

Wellicht is het een onderwerp waar je liever niet over praat of over nadenkt. Maar toch hebben we allemaal wel eens te maken met die nare luchtjes; zweetvoeten. Ook al heeft de één er meer last van dan de ander, het is wel zo fijn om te weten waar het nou precies vandaan komt en wat je er tegen kunt doen. Zeker nu we lekkere zomerse temperaturen hebben en we daar hopelijk nog lang van kunnen genieten, heb je misschien wel meer last van die penetrante luchtjes dan normaal. De hoogste tijd dus om meer te leren over dit onderwerp, zodat je weer zo fris als een hoentje kunt gaan genieten. 

Alles wat je altijd al wilde weten over zweetvoeten

Waar komt het vandaan?

Zweten doen we allemaal. Daar is dus absoluut niks geks aan. Het is puur je lichaam die de warmte wil verliezen. Daar kun je dus ook niks tegen doen. Het zweet zelf is echter geurloos. Dus hoe kan het dan dat het wel zo ontzettend kan stinken? Dat heeft dan weer te maken met de combinatie van zweet en bacteriën. Bacteriën hopen zich op, op warme en vochtige plekken. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan je voeten, zeker als ze verpakt zitten in schoenen, dan kunnen die bacteriën zich daar heerlijk gaan nestelen. Doordat het warm is gaan je voeten zweten en in combinatie met de bacteriën zorgen ze voor de vieze zweetlucht.

Wat doe je ertegen?

Goed om te weten waar het vandaan komt. Maar nu wil je natuurlijk weten; wat kan ik ertegen doen? Gelukkig zijn daar zeker wel een aantal manieren voor. Hieronder lees je een aantal tips die je gaan helpen in je strijd tegen vieze luchtjes.

Was je voeten regelmatig

Het is belangrijk om je voeten regelmatig te wassen. Besteedt er onder de douche extra aandacht aan door met een douchegel echt goed je voeten te wassen. Let daarbij vooral op de plekken tussen je tenen. Je kunt dit dus onder de douche doen, maar je kunt ook eventueel een speciaal voetenbad nemen. Doe wat warm water in een teiltje met een speciaal middel voor een voetenbad of gewoon wat douche- of badgel. Laat je voeten goed weken en droog daarna je voeten ook goed af! Denk hierbij ook weer extra aan de stukken tussen je tenen. Hierin kunnen de bacteriën namelijk goed nestelen, dus zorg dat je die goed droog maakt.

Je wilt natuurlijk sowieso dat je er een goede hygiëne op nahoudt. Wanneer je op date gaat en je verspreidt nare geurtjes, dan kan dat wel eens een flinke afknapper zijn voor je tafelgenoot of potentiële partner. Wel zo lekker dus om fris en zonder nare luchtjes op je date te verschijnen.

Elke dag schone schokken

Jazeker, net zoals dat je (hopelijk) elke dag een schone onderbroek aantrekt, moet je ook elke dag een paar schone sokken aantrekken. Zeker wanneer je last hebt van overmatig transpireren. Trek dus elke dag een schoon, fris paar aan en denk hierbij ook om welk materiaal je gebruikt. Het beste kun je kiezen voor natuurlijke materialen, zoals katoen of wol. Tegenwoordig heb je ook sokken gemaakt van bamboe. Om extra zeker te zijn, kun je altijd een extra paar bij je dragen zodat je eventueel kunt wisselen wanneer je overmatig hebt gezweet.

Denk ook aan je schoenen

Naast het aantrekken van een paar schone sokken, is ook je keuze voor schoenen niet geheel onbelangrijk. Je hebt al geleerd dat je voeten overmatig kunnen zweten en dus ook ruiken, doordat het warm wordt binnenin je schoenen. Hierdoor ga je zweten en in combinatie met de bacteriën die zich inmiddels hebben opgehoopt, ontstaat de vervelende lucht. Het is van belang dat je je schoenen regelmatig laat luchten. Zeker wanneer ze bijvoorbeeld nat zijn geworden na een regenbui. Kies dan de volgende voor een ander paar, zodat je schoenen goed kunnen drogen. Kies voor goed ademende schoenen. Hiervoor kun je je het beste laten adviseren in de schoenenwinkel. In het zomer is het niet onverstandig om sandalen of slippers te dragen wanneer dat mogelijk is. Dit is een goede manier van natuurlijk ventilatie waardoor je dus minder last hebt van zweetvoeten.

Middeltjes

Bovenstaande tips zullen ervoor zorgen dat je problemen hopelijk al een stuk minder zijn. Neem deze dan ook zoveel mogelijk in acht. Wanneer dit nog niet (goed genoeg) helpt, dan zijn er gelukkig ook andere middelen die je kunt inzitten. Bijvoorbeeld PediSpray® helpt tegen zweetvoeten. Dit is een spray die je rechtstreeks op je voeten spuit. Het maskeert niet de lucht, maar pakt het probleem echt bij de bron aan.
Wanneer je een combinatie van en het liefst al deze tips goed gebruikt, dan heb je binnen de kortste keren weer heerlijk ruikende voeten en ben je klaar voor een stinkvrije zomer!

Lifestyle
  • Unsplash