Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grote bedrijven voeren vaccinatieplicht in voor werknemers: Google, Facebook, Netflix als eerste

Zowel Google als Facebook heeft aangegeven werknemers op kantoor te weigeren als ze niet volledig gevaccineerd zijn. En ook Netflix voert een vaccinatieplicht in.

Vaccinatieplicht

Van werknemers eisen dat ze zich laten prikken, het is gigantisch vergaand beleid en daarom terecht voer voor pittige discussies. Discussies die over de hele wereld gevoerd worden. Helemaal sinds de Franse regering met extreme plannen kwam voor zorgpersoneel in het land en Amerikaanse president Joe Biden aangaf zo'n plicht voor ambtenaren in de VS te willen uitrollen. Maar sommige bedrijven wachten daar niet op. Zoals Google, Facebook en Netflix.

Google

Bij Google gaat die verplichting binnenkort al in. Dat is gister bekendgemaakt door moederbedrijf Alphabet in een memo aan alle werknemers. Vaccinaties zijn 'een van de belangrijkste manieren is om onszelf gezond te houden de komende maanden', aldus CEO Sundar Pichai in het bericht.

In eerste instantie zal het ingrijpende beleid van de internetgigant in de praktijk nog niet zoveel impact hebben, aangezien de meeste werknemers thuiswerken. Echter wil Google in oktober weer beginnen met op kantoor werken. Wie dan nog niet gevaccineerd is, is niet meer welkom. Onduidelijk is nog of werknemers die niet meegaan in dit beleid en bedanken voor de verplichte prik thuis moeten werken, of ontslagen worden. Vooralsnog geldt de vaccinatieplicht alleen in Amerika.

Facebook en Netflix

Ook Facebook wil straks weer terug naar een situatie waarin haar werknemers richting kantoor komen. Stapsgewijs vanaf september, zodat er in oktober weer gewerkt wordt met volledige bezetting. Nou ja, volledig. Met uitzondering van mensen die niet gevaccineerd zijn. In eerste instantie alleen in Amerika, maar het bedrijf overweegt het beleid in meerdere landen in te voeren. Dit heeft het social media-platform net als Google woensdag bekendgemaakt.

Tot slot Netflix, dat naast de licenties van series en films opkoopt tegenwoordig ook een groot deel van de producties zelf uitvoert. Maar ben je een acteur op de loonlijst van de streamingdienst? Dan ben je alleen welkom met een vaccinatiebewijs. Ongevaccineerden worden niet meer toegelaten op de set.

Misschien ook voor jou:
Frankrijk verplicht coronapas voor horeca
Nieuws
  • Volkskrant, NOS
  • Pexels