Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dwaze deurwaarders

Uit de editie van 15 mei 2019: Ding dong. Oh jee, het is de deurwaarder. Een streng heerschap met soms malle fratsen. “Mag ik effe vangen?”

Dwaze deurwaarders

Televisiejacht

Waar: Nederland Wanneer: juni 2012

Met het EK voetbal voor de deur ontvangen maar liefst driehonderd schuldenaren een brief van het Delftse deurwaarderskantoor Pruijn & Van den Bergh. De deurwaarder wijst hen er fijntjes op dat hij een dezer dagen beslag komt leggen op de tv, waarschijnlijk net vóór de EK-kraker tegen Duitsland. Het dreigement is niet aan dovemansoren besteed. De helft van de schuldenaren betaalt direct alle openstaande rekeningen. Maar wat zij niet weten, is dat ‘beslag leggen’ allerminst betekent dat de tv ook direct wordt meegenomen. “We noteren dan bijvoorbeeld alleen dat er een mooie tv en een koelkast aanwezig zijn. Daarna heeft de schuldenaar nog een tijd de gelegenheid om te betalen,” aldus een gniffelende deurwaarder tegen het Algemeen Dagblad.

Opmerkelijk: De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders meldde desgevraagd de actie van de deurwaarder ‘schandelijk’ te vinden.

Drwrdr zkt. vr.

Waar: Nederland Wanneer: februari 2017

Met gerechtsdeurwaarder Hans K., afkomstig uit Maastricht en werkzaam in Sittard, kun je als vrouw alle kanten op. Geen betalingsregeling is hem te min. Zo is Hans bijvoorbeeld bereid om genoegen te nemen met ‘betalingen in natura’. Mits de schuldenaar een lekker wijf is natuurlijk. Een van de dames vertelt tegen een journalist: “Hij bood zichzelf als het ware aan. Niet opdringerig, maar heel rustig en zelfverzekerd. Ik heb hem eruit gezet. In de deuropening zei hij nog: Als je je bedenkt, weet je me te vinden, hè.”

Nadat het tv-programma Undercover in Nederland aandacht aan de deurwaarder heeft besteed, doen verschillende vrouwen aangifte.

Hans K. wordt geschrapt uit het register van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Opmerkelijk: Uiteindelijk komt het niet tot een veroordeling. Of zoals Hans’ advocaat het verwoordde: “Ik betwijfel of hij in strafrechtelijke zin over de schreef is gegaan.” Immers, vragen mag altijd!

Ouderbijdrage

Waar: Nederland Wanneer: september 2006

Maar liefst 650 ouders van scholieren van het Bisschoppelijk College in Weert krijgen een brief van de deurwaarder. Ze worden gemaand om binnen tien dagen de ouderbijdrage te betalen: 50 euro plus 13,50 administratiekosten. Weigeren ze, dan komt de deurwaarder persoonlijk langs en brengt hij ook nog eens extra incassokosten in rekening. De brief schiet alle ouders compleet in het verkeerde keelgat, al was het maar omdat de ouderbijdrage geheel vrijwillig is.

Opmerkelijk: Natuurlijk berustte alles volgens de school ‘op een misverstand’. Ouders die van schrik toch betaald hebben, krijgen de 13,50 terug. Maar niet die 50 euro.

Foutje, bedankt

Waar: Nederland Wanneer: juli 2006

Een 49-jarige Rotterdamse steekt nietsvermoedend de sleutel in het slot van haar appartement. Past niet. Nog maar eens proberen dan. Nee, past echt niet. Is dit dan wel haar appartement? Ja, dat is het. De Rotterdamse begrijpt er niets van. Tot plots een wildvreemde man opendoet: “Wat kom je doen?” vraagt hij.

“Ik wil naar binnen,” piept de Rotterdamse. Maar haar appartement blijkt zojuist te zijn ontruimd. De container met alle huisraad erin staat om de hoek. Tollend op haar benen van de schrik, gaat de Rotterdamse kijken. Naast de container ligt haar vuile ondergoed op straat. Pas wanneer ze de woningbouwvereniging belt, bij wie zij het appartement huurt, komt de aap uit de mouw. Een vergissing van de deurwaarder. De woning van haar benedenbuurman had ontruimd moeten worden.

Opmerkelijk: “Het is echt verschrikkelijk,” aldus de Rotterdamse tegen een journalist. “Het schaamtegevoel… Wat zullen de buren wel niet denken?” Nou, van een van hen kunnen we de reactie wel raden...

Eén cent

Waar: Nederland Wanneer: april 2005

Piet uit het Gelderse Buurmalsen schrikt zich een hoedje. Post van een gerechtsdeurwaarder die hem maant binnen acht dagen te betalen.

Zo niet, dan wordt overgegaan tot gerechtelijke invordering. Onderaan de brief staat het bedrag dat Piet verschuldigd is: 1 cent. Daar komt nu dus al 29,76 euro aan kosten bovenop. Plus, als hij weigert die te betalen, ook nog eens procesen executiekosten én de wettelijke rente. Kassa!

Piet erkent zijn fout. Hij heeft inderdaad per ongeluk 1 cent te weinig overgemaakt aan Zilveren Kruis, zijn zorgverzekeraar. Maar: “Hebben die bedrijven nu echt niets beters te doen?”

Opmerkelijk: “Dit is echt een vergissing,” aldus de deurwaarder. Hij legt uit dat bij hem de verwerking van alle aanmaningen nu eenmaal geheel geautomatiseerd plaatsvindt. Zilveren Kruis had deze minuscule vordering dus niet naar hem mogen doorsturen. Maar ja, bij de zorgverzekeraar gebeurt het een en ander blijkbaar ook volautomatisch...

Sit-in

Waar: Groot-Brittannië Wanneer: juli 2012

Een stel deurwaarders meldt zich bij de 78-jarige Stella Bond. Ze komen het landgoed waarop zij woont, ter waarde van 2,5 miljoen euro, in beslag nemen.

Maar Stella weigert de deurwaarders binnen te laten, laat staan zonder slag of stoot haar 17de-eeuwse huis te verlaten. Het landgoed is eigendom van haar zoon Grahame, een in Engeland bekende makelaar, die grote schulden heeft. Stella pakt haar schommelstoel en verschanst zich in de deuropening. Wat de deurwaarders ook proberen, ze wijkt geen millimeter.

Wel wijst Stella naar de officiële papieren waarmee de deurwaarders zwaaien.

Daar klopt niks van! En wee degene die het waagt langs haar te komen!

Liefst drie dagen duurt haar sit-in. Pas dan druipen de deurwaarders af, na maar liefst 72 uur gewacht te hebben in de hoop dat die malle oma het zou opgeven. Stella heeft de eerste slag gewonnen: “Het was zwaar, maar ik zou het zeker weer doen!”

Opmerkelijk: Die eerste slag bleek een belangrijke slag. Stella’s zoon gebruikte de 72 uur om te onderhandelen met diverse banken. Uiteindelijk wist hij zo uitstel te krijgen, om uiteindelijk alsnog zijn schulden te voldoen.

Stella pakt haar schommelstoel en verschanst zich in de deuropening. Wat de deurwaarders ook proberen, ze wijkt geen milimeter

Gijzeling

Waar: Nederland Wanneer: december 2005

Een Bergenaar ontvangt een schrijven van de gerechtsdeurwaarder. Die meldt dat de officier van justitie overweegt hem te komen gijzelen. Dan draait de Bergenaar de cel in, net zo lang tot hij zijn verkeersboete van 192 euro heeft betaald. Wanneer de gijzeling zal plaatsvinden, staat ook in de brief: “Mogelijk op of rond de komende kerstdagen.” Als kers op de taart is bij de brief een kopie van een krantenartikel gevoegd. Daarin kan de Bergenaar lezen dat de politie regelmatig ‘payday-acties’ houdt, waarbij criminelen en wanbetalers ’s nachts van bed worden gelicht.

De Bergenaar besluit contact te zoeken met het CJIB, met de vraag of dit de normale gang van zaken is. “De verkeersboete is terecht, maar niet de manier waarop ze mij onder druk zetten.” Na het nodige gedoe erkent een woordvoerder van het CJIB dat de gang van zaken inderdaad ‘niet helemaal correct’ is. En de gerechtsdeurwaarder? Die spreekt van ‘een intern misverstand’.

Opmerkelijk:De Bergenaar heeft een nieuwe brief van de gerechtsdeurwaarder gekregen, eentje die wél correct is.

Overigens met dezelfde strekking, want die 192 euro moet gewoon betaald worden.

Centen

Waar: Nederland Wanneer: juni 2018

De gerechtsdeurwaarder! Is dat even schrikken voor mevrouw Timmermans. Ze heeft namelijk een rekening van 9 euro veel te laat betaald aan internetbedrijf Mijn Domein. Daarom wordt zij nu gedagvaard. Mevrouw weigert namelijk de bijkomende incassokosten te voldoen. Dat vindt ze onzin. Dus mag de rechtbank in Haarlem zich over de kwestie buigen. Het vonnis? De rechter schrapt alle incassokosten omdat deze in geen enkele verhouding staan tot de schuld van 9 euro.

Maar omdat mevrouw de rekening inderdaad te laat heeft betaald, wordt zij wel veroordeeld om Mijn Domein de verschuldigde rente over die 9 euro te betalen: 8 cent maar liefst.

Opmerkelijk: Volgens kenners maakte de rechtbank de deurwaarder zo duidelijk dat het vorderen van incassokosten op een minuscule rekening nooit een verdienmodel op zich mag zijn.

Duitse dog

Waar: Nederland Wanneer: november 2018

Harry (56) uit het Limburgse Bergen heeft openstaande schulden. Ook bij hem gaat de bel. De deurwaarder vertelt Harry dat hij beslag komt leggen op de hele inboedel. En huisdieren vallen daar ook onder. Dus neemt de deurwaarder niet alleen een grasmaaier en een kettingzaag mee, maar ook Harry’s 6-jarige Duitse dog Nero.

Om hem zo extra onder druk te zetten om alsnog tot een betalingsregeling te komen. Maar door de hoogte van de schuld zal een regeling minstens 25 maanden in beslag nemen. In dat geval krijgt Harry zijn hond dus pas over evenzoveel maanden terug. En dat terwijl een Duitse dog meestal niet ouder wordt dan 8 jaar. Harry is ten einde raad en belt de krant. Na de nodige ophef in de media betaalt uiteindelijk een anonieme weldoener de openstaande schuld. Na drie weken mag Harry zijn trouwe viervoeter weer ophalen.

Opmerkelijk: Overigens gelooft Harry niet in het bestaan van die anonieme weldoener. Volgens hem koos de deurwaarder na alle publiciteit eieren voor zijn geld.