Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Halleluja: per vandaag einde aan telemarketingterreur

Telefoontjes van onbekende energieleveranciers, de concurrerende internetprovider of een loterij waar je nog nooit van hebt gehoord. Per vandaag zijn ze verboden. En daarmee komt er ein-de-lijk een einde aan het telemarketingterreurtijdperk.

Telemarketingterreur

Althans, daar moet de nieuwe telecommunicatiewet voor zorgen. Door een radicale wijziging mogen mensen per 1 juli niet meer zomaar gebeld mogen worden voor telemarketingdoeleinden. Voortaan is daar vooraf nadrukkelijk toestemming voor nodig. Het zogenaamde 'koud bellen' is daarmee per direct verboden. Zowel voor commerciële bedrijven - internetproviders, energiemaatschappijen et cetera - als voor goede doelen en partijen met een ideële insteek. Anoniem bellen is per vandaag ook uit den boze.

De wet beschermt overigens niet alleen particulieren, maar alle nummers die voor privédoeleinden worden gebruikt. Dat betekent dat zelfs ZZP'ers, eenmanszaken, vof's en maatschappen die hun telefoonnummer naast zakelijk ook privé gebruiken, niet meer vanuit het niks telefonisch benaderd mogen worden. Ein-de-lijk rust.

Wat mag nog wel?

Eigen klanten mogen nog wel gebeld worden. Echter alleen om producten of diensten aan te bieden die lijken op wat klanten eerder hebben gekocht. Je energieleverancier mag dus niet ineens met een buitenkansje op het gebied van telefonie op de proppen komen. Ook blijft deze zogenaamde 'klantrelatie' maximaal drie jaar na de laatste afname of donatie bestaan. Aan sommige partijen zit je dus wellicht nog wel even vast. Helaas, helaas.

Bel-me-niet Register verdwijnt

Met de wijzigingen in de nieuwe telecommunicatiewet komt er ook een einde aan het Bel-me-niet Register. De boel is nu immers omgedraaid; in plaats van een centrale lijst met mensen die niet gebeld willen worden, krijgen bedrijven nu een lijst met mensen die juist wel gebeld willen worden. De rest is off limits.

Boetes

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat controleren of de wet een beetje wordt nageleefd en kan boetes en dwangsommen aan overtreders opleggen. Het is niet bekend om hoeveel geld dat gaat.

Misschien ook voor jou:
Goedkoop zuipen is vanaf volgende maand verboden
Nieuws
  • NU.nl
  • Pexels