Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hugo de Jonge toverde 5,1 miljard euro weg

Het is Woensdag Gehaktdag, waarop iedereen kan zien hoe er met belastingsgeld wordt gesmeten. Niemand doet dat beter dan ’s lands favoriete schoolmeester: Hugo de Jonge.

Hugo de Jonge toverde 5,1 miljard euro weg

Zijn ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft namelijk een bootlading geld uitgegeven aan materiaal om de invloed van het coronavirus tegen te gaan. Van ruim 5,1 miljard aan uitgaven kan het ministerie niet bewijzen of de bestelde spullen überhaupt geleverd zijn. Dat blijkt uit een controle van de Algemene Rekenkamer.

Zo is er vorig jaar bijvoorbeeld voor 1,2 miljard euro aan beademingsapparatuur en beschermingsmiddelen besteld. Het ministerie verwacht dat die spullen gewoon aan ziekenhuizen geleverd zijn, maar niemand heeft dat ooit bevestigd. Ook bij het bestellen van coronatesten is de rekening gewoon betaald zonder dat iemand een idee had of er daadwerkelijk voldoende tests binnengekomen waren.

Bezwaar

De Rekenkamer, een onafhankelijke instantie die de uitgaven van de overheid controleert, vindt dat het ministerie het zo bont heeft gemaakt dat ze bezwaar hebben gemaakt tegen VWS, zo ongeveer de zwaarste maatregel die toegepast kan worden door de instantie. VWS kwam met een verbeterplan om de boekhouding op orde te krijgen, waarbij nog eens een enorme bak geld over de balk gesmeten gaat worden. De Rekenkamer keurde dat overigens wel goed.

Crisis

Wopke Hoekstra verklaarde eerder al dat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat meerdere ministeries hun financiën niet op orde hebben. Bij het ministerie van Hugo is het echter geen uitzondering, want in de afgelopen twintig jaar werden er 17 keer fouten in de boekhouding ontdekt.

Nieuws
  • rtlnieuws.nl
  • Pro Shots