Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wetenschap: hoe vaker een man schoonmaakt, hoe langer hij leeft

Nou mannen, voor degenen onder ons die van plan zijn om nog een paar extra jaren op deze aardkloot rond te rennen: pak de bezem maar uit de kast. Blijkbaar levert een luttele hoeveelheid schoonmaken per week een langer leven op. Geen leuker leven. Dat dan weer niet.

Hoe vaker een vent schoonmaakt, hoe langer hij leeft

Schoonmaken is nou niet echt een plezante hobby, maar misschien nemen sommigen van ons na het lezen van dit onderzoekje toch wat vaker de plumeau ter hand. Of de dweil. De boel aan kant maken blijkt namelijk goed voor de gezondheid.

30%

Een onderzoek van de McMaster-universiteit in Canada bij 130.000 proefpersonen bevestigt namelijk dat 2,5 uur schoonmaken per week de kans dat je vroegtijdig de pijp uit gaat met 30% verlaagt.

Dus, als sporten er toch niet in zit en je gevangen op de bank dreigt te verdrinken in een stapel bierblikken en pizzadozen is het misschien beter om schoon schip te maken. Gewoon even de spinnenwebben van de stofzuiger af borstelen, want die paar uur per week kunnen weleens de sleutel tot een gezonde toekomst betekenen.

Halve dag wandelen

Andere opties zijn ook mogelijk. 750 minuten extra wandelen per week zet volgens de onderzoekers bijvoorbeeld ook een flinke streep door je kans om plotseling dood neer te vallen, maar dan hebben we het over meer dan een halve dag. Daar heeft natuurlijk lang niet iedereen de tijd voor. Misschien zijn die 2,5 uur poetsen dan zo verkeerd nog niet.

Aan de andere kant: de extra tijd die je op deze manier wint, besteed je uiteindelijk gewoon aan schoonmaken, dus misschien is het ook maar beter om alles gewoon te laten verstoffen en vroegtijdig het graf in te gaan. Dat is immers wel zo makkelijk.

Lifestyle
  • dailymail.co.uk
  • iStock/g-stockstudio