Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Wonderbelegger’ Rob van den B. gaat zes jaar de cel in

Frauderen kun je leren, dat blijkt maar weer uit het werk van de ‘wonderbelegger’ uit Gemert. Van der B. heeft vanaf 2009 allerlei trucs gebruikt om mensen helemaal kaal te plukken, maar daar komt nu een einde aan, want de belegger gaat voorlopig de bak in. 

‘Wonderbelegger’ Rob van den B. gaat zes jaar de cel in

‘Wonderbelegger’ Rob van den B. fraudeerde er van 2010 tot 2013 lekker op los, totdat de rechtbank daar een stokje voor stak. Van der B. kreeg een jaar celstraf, maar omdat hij al in voorarrest had gezeten, mocht hij meteen weer de straat op. Het OM was het niet eens met de keuze en ging in hoger beroep, waardoor Van der B. nu toch nog de cel in moet. In totaal moet hij zes jaar lang zitten.

Beleggingsfraude

Vanaf 2009 heeft Van der B. ongeveer negen miljoen euro buitgemaakt door zijn klanten op te lichten. Hij hengelde ze binnen door torenhoge rendementen te beloven en praatte ze vervolgens om met mooie verhalen over zijn verleden. Zo vertelde Van der B. dat hij één van de oprichters van Binckbank was en dat hij in 2011 uitgeroepen was tot belegger van het jaar. Allemaal lariekoek. Sterker nog, B. had niet eens een vergunning om te beleggen. Toch lukte hem om een paar klanten binnen te slepen, waarna de bal begon te rollen.

In eerste instantie kregen de investeerders hun hoge rendement ook wel uitbetaald, maar het kwam niet van de beurs. Van der B. gebruikte gewoon het geld van nieuwe investeerders voor de betalingen. Met de mooie verhalen van zijn oude beleggers lokte hij vervolgen nieuwe klanten binnen en zo rolde het balletje lekker door.

Ondertussen pikte Van der B. zelf ook een paar miljoentjes mee. Met het achterovergedrukte geld maakte hij een klein paradijsje voor zichzelf, met luxe auto’s, een zwembad en een nachtclub. Helaas kwam er een einde aan het avontuur toen hij in voorarrest werd genomen. In 2015 werd zijn hechtenis alweer geschorst, waarna hij meteen faillisementsfraude pleegde. Bovendien begon hij ook weer met beleggen. Reden genoeg voor de politie om weer eens een bezoekje te brengen aan de wonderbelegger.

Hoger beroep

In 2017 werd Van der B. uiteindelijk toch veroordeeld voor de verschillende vormen van fraude, maar ondertussen had hij al lang genoeg in voorarrest gezeten, waardoor hij meteen weer de straat op mocht. Het OM was het daar niet mee eens, dus eisten ze in hoger beroep nog eens vier jaar cel. Uiteindelijk kreeg van der B. zelfs zes jaar cel. Terecht, vindt het hof, want het gaat om ernstige strafbare feiten en de kans op herhaling is groot.

Misdaad
  • Pexels