Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bijna driekwart van Nederlanders wil vaccinatiebewijs

Waar de overheid eerder garandeerde dat er geen vaccinatie-discriminatie plaats zou vinden, heet de Nederlandse burger zoiets blijkbaar welkom. Uit een onderzoek uitgevoerd door verschillende Nederlandse universiteiten blijkt dat ruim 73% ja zegt tegen een vorm van vaccinatiebewijs.

Bijna driekwart van Nederlanders wil vaccinatiebewijs

In totaal deden er 1640 Nederlanders mee aan het onderzoek, dat uitgevoerd werd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, het RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University. Het overgrote deel van de deelnemers was voor een vaccinatiebewijs.

Effecten

Wat voor effect heeft zo’n bewijs dan precies? Volgens Niek Mouter, onderzoeker aan de TU Delft, willen mensen graag dat je met bewijs wordt toegelaten op bepaalde plekken, zoals cafés, sportscholen en het openbaar vervoer. Mensen zonder vaccinatiebewijs mogen volgens de deelnemers dan ook geweigerd worden.

In sommige landen wordt er al gesproken over een ‘vaccinatiepaspoort’. Premier Netanyahu van Israël vertelde dat in zijn land waarschijnlijk bewijs van vaccinatie nodig is voordat mensen toegang krijgen tot bepaalde winkels en grote evenementen.

Beloning

Volgens Mouter vinden mensen zo’n vaccinatiebewijs geen probleem, omdat ze het zien als een vorm van beloning en dat heeft de voorkeur boven een straf. Tegenstanders van het vaccinatiebewijs geven juist aan dat er wel degelijk sprake is van straffen als zoiets wordt ingevoerd. Mensen die zich niet direct laten vaccineren, mogen immers niet gaan en staan waar ze willen.

Nieuws
  • telegraaf.nl
  • BrunoPress