doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'Rooie Ron gaat de politiek in'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Rooie Ron, bekend van de IRT-affaire, gaat de politiek in.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Column Vico Olling: 'Rooie Ron gaat de politiek in'

Vaste lezers van Panorama kennen hem nog wel: Rooie Ron. De ras-Amsterdammer die in de jaren negentig gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de IRT-affaire, waarbij de overheid onder meer meehielp om containers vol softdrugs het land in te sturen. Lachend zegt Ron daar nu over: “Ik was de overheidschauffeur en verdiende zo mijn miljoenen. Ik was een beter betaalde chauffeur dan Teeven de buschauffeur!” Justitie hoopte zo zicht te krijgen op de Delta-groep waar onder anderen criminelen als Mink Kok en Stanley Hillis deel van uitmaakten. Ron is tevens de man door wie Fred Teeven en Ivo Opstelten hun biezen konden pakken in de zogenaamde bonnetjesaffaire.

Samen met mij heeft Ron een 25-tal columns geschreven voor dit blad. Dat is nu alweer een paar jaar geleden, maar Rooie Ron en ik hebben nog geregeld contact met elkaar. Dan nemen we de stand van zaken door in misdaadland Nederland en wisselen we nieuwtjes uit. Er wordt altijd een hoop gelachen.Laatst spraken we over het ’moderne verzet’. Ik zei tegen Ron dat dit voor mijn gevoel ooit is begonnen met de Gele Hesjes. Daarna kwamen de Boeren in opstand en nu met corona zijn het groepen als Viruswaarheid en allerlei splintergroeperingen die heel veel verschillende standpunten hebben, maar allemaal één gemene deler kennen: ze zijn tegen het kabinet Rutte III en het politieke systeem.

Ik had via via vernomen dat Ron de politiek in wilde. Nu ken ik Rooie Ron al een tijdje en ik weet dat de man enorm creatief is. Daarnaast bezit hij een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid doorzettingsvermogen.

Ron stopt pas als zijn doel bereikt is of hij in een kist ligt. Daarom zocht ik afgelopen week contact met hem om dit te verifiëren. “Klopt,” zei Ron meteen. “De politiek wacht op mij. Het moderne verzet wordt steeds groter. Er worden steeds meer mensen wakker. Terwijl Jaap van Dissel zegt dat de mondkapjes niet werken, zegt Rutte van wel. Dat is een politieke en geen wetenschappelijke uitspraak. Al die horecabedrijven die failliet gaan. Mensen die hun baan kwijt raken. Vreselijk. In 2018 overleden er net zoveel mensen aan de griep en waren er geen regels. Waarom nu met corona wel?”

Ron wees me op een site waar hij mee bezig was: VerenigdNederlandinvrijheid. nl. “Kijk, ik ben nu een tijdje aan het luisteren en aan het kijken naar al die mensen en al die groepen die je onder het moderne verzet kunt scharen. Wat mij opvalt is dat ze allemaal wel heel veel willen, maar verder weinig voor elkaar krijgen. Je kunt wel met een paar honderd man op het Malieveld gaan staan, maar wat heeft dat voor zin? De politiek heeft er schijt aan. Die volgen gewoon hun eigen agenda. Maar daar komt die van ons straks dwars doorheen. Ik wil mensen en groepen verenigen. Samen staan we sterk. Wij zijn Nederland. Ik wil echt dat er dingen gaan veranderen. Het land moet terug gegeven worden aan de Nederlandse bevolking. Misschien is mijn vereniging wel het begin van een politieke verschuiving in Den Haag, ha!”

De boodschap is duidelijk: politiek Den Haag is gewaarschuwd.

Laatste nieuws