Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schade aan je elektrische auto, waar moet je op letten?

De markt van elektrische auto’s zit in de lift. Steeds meer consumenten stappen over op een elektrische auto. Afgelopen jaar werden er ruim 446 duizend elektrische auto’s geregistreerd. Maar goedkoop zijn ze niet. En wat nou als je schade rijdt?

Crash tesla Rotterdam

Achter elektrische auto’s zit uiteraard een hele andere techniek dan bij de traditionele auto. De vraag die elektrische automobilisten dan ook vaak stellen is ‘’hoe zit het met de autoverzekering?’’ In dit artikel kijken we daarom naar 5 aandachtsgebieden van de elektrische autoverzekering.

1. Elektrische autoverzekering

Verzekeraars kijken verschillend tegen elektrische auto’s aan. De ene verzekeraar behandelt de elektrische variant als ‘gewone auto’, terwijl er ook verzekeraars zijn die een speciale elektrische autoverzekering aanbieden. Feit is en blijft dat er ook voor een elektrische auto drie dekkingsvormen zijn: de (verplichte) WA-verzekering, de WA+ verzekering en de Allriskverzekering. Afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kan, net als bij een reguliere auto, bepaald worden welke dekking het meest geschikt is. Tip: bij een nieuwe elektrische auto kan de nieuwwaarderegeling interessant zijn. 

2. Premie gebaseerd op accu

Elektrische auto’s zijn vaak duurder. Dit komt voornamelijk door kostbare onderdelen van dit type auto’s. Naast de carrosserie, die doorgaans van lichtere maar ook kostbaardere materialen is gemaakt (zoals carbon en aluminium), is het vooral de accu waar een fors prijskaartje aan vasthangt. De accu is in principe het duurste onderdeel van de elektrische auto. Bij reparatie van de accu lopen de kosten dan ook snel op. Hierdoor is ook de verzekeringspremie (meestal) hoger. Sommige verzekeraars dekken de accu onder accessoires (als de accu gehuurd is), maar lang niet alle verzekeraars hebben dit zo geregeld. Bij het vergelijken en berekenen van een autoverzekering is het advies daarom om goed te letten op de manier waarop een accu is meeverzekerd.

3. Aanschafwaardegarantie tot 3 jaar

Heb je een elektrische auto gekocht en ga je voor een Allriskverzekering (Volledig Casco-dekking)? Dan bieden verzekeraars vaak een ‘drie jaar aanschafwaardegarantie’. Dit wordt aangeboden als aanvullende dekking waarmee je de aanschafwaarde terug kunt krijgen. In het geval van diefstal en/of total loss kun je dan tot drie jaar (na de aanschafdatum) het aankoopbedrag terugkrijgen. Normaal gesproken is de termijn van deze regeling een jaar. Informeer hiervoor bij de verzekeraar(s) in kwestie en het is daarom verstandig om autoverzekeraars te vergelijken.

4. Laadpaal

Heb je een elektrische auto? Dan is de kans aanwezig dat je ook een eigen laadpaal hebt. Hoewel deze niet onder de autoverzekering valt, kan het natuurlijk gebeuren dat er -op een of andere manier- schade ontstaat aan de paal. In dit geval kan de woonverzekering helpen bij schade en/of diefstal. Ga te allen tijde na in hoeverre je hiervoor verzekerd bent via de opstal en/of inboedelverzekering.

5. Laadkabel

Tot slot: ben je elektrische autoverzekeringen aan het vergelijken? Let dan ook op de laadkabel. Verzekeraars kunnen deze dekken als accessoire, maar ook als onderdeel van de auto. 

Lifestyle
  • Advertorial
  • ANP