Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opstelten toch onzeker over welk bedrag Cees H. opstreek

Hij leek zo zeker van zijn zaak tijdens het Kamerdebat vorige maand.  Minister van Justitie Ivo Opstelten ontkende dat e...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Hij leek zo zeker van zijn zaak tijdens het Kamerdebat vorige maand.  Minister van Justitie Ivo Opstelten ontkende dat er geld was witgewassen voor crimineel Cees H. en dat er niet ooit 5 tot 6 miljoen gulden naar de drugssmokkelaar was overgemaakt - zoals Panorama en Nieuwsuur onthulden - maar slechts 2 miljoen. Daarmee was de kous af, hoopte hij.Niet dus. Nadat oud-advocaat Piet Doedens beweerde dat het bedrag wel degelijk veel hoger was, volgden er Kamervragen, waar hij vandaag schriftelijk antwoord op gaf. Nu is Opstelten opeens een stuk minder stellig. Hij houdt een slag om de arm:

"Over wat feitelijk is overgemaakt, heb ik met uw Kamer niet gesproken. In het debat heb ik aangegeven, dat ik voor het debat geen bankrekeningen ben nagegaan."
Er is 750.000 gulden naar de Staat gegaan. Dit gaat niet over de data maar over de guldens. Vervolgens is 1.250.000 gulden gegaan naar de door Cees H. aangewezen rekening. Dan ziet men ook de inzet. Het is ook ingewikkeld, moet ik zeggen. Een kleine 50% van het bedrag dat uiteindelijk in beslag is genomen, is door de Staat binnengehaald via het Openbaar Ministerie. Dat wil ik als feit meedelen.