Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is het Heulmeisje?

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: het 'Heulmeisje'. In 1976 werd het naakte, levenloze lichaam van een jong meisje aangetroffen nabij parkeerplaats De Heul bij Maarsbergen. Haar identiteit is nooit vastgesteld. Via een groots DNA-verwantschapsonderzoek wil de politie alsnog achter haar ware identiteit komen.

De Nederlandse politie zet - samen met de Duitse collega's - alles op alles om de ware identiteit van het (mogelijk Duitse) 'Heulmeisje' te achterhalen. Met een DNA-verwantschapsonderzoek zal het DNA van het in 1976 aangetroffen vermoorde meisje tegen de meetlat worden gelegd: DNA in databanken in Nederland en Duitsland wordt onderzocht op een 'match'. Voor dit omvangrijke onderzoek hoeft geen DNA afgestaan te worden door personen, zoals bijvoorbeeld gebeurde in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Na bijna veertig jaar lijkt het een laatste poging. Een poging die hopelijk (en eindelijk) zijn vruchten afwerpt.

Kuil, bedekt met bladeren

Tussen de 13,5 en 15 jaar

Ze sprak Duits

Helemaal in het duister tast de politie niet dus niet. Zo blijkt na isotopenonderzoek dat het meisje waarschijnlijk afkomstig was uit de Eifel, een regio ten zuiden van het Duitse Ruhrgebied. Ook wordt bekend dat ze een heel eenzijdig dieet had. Dit zou kunnen wijzen op een armoedig bestaan, maar kan ook betekenen dat het meisje langere tijd is vastgehouden - mogelijk na een kidnap. Verder zijn er tips: een taxichauffeur hoort een bezopen passagier beweren dat het meisje uit de Duitse stad Essen komt. Daarnaast verklaarde een man het meisje samen met een andere man een lift naar De Heul te hebben gegeven. Het meisje zou tijdens deze rit Duits hebben gesproken. Een andere belangrijke tip meldt dat de daders twee mannen van tussen de 30 en 40 jaar oud zijn. Daarnaast zouden veel mensen weten wie er verantwoordelijk is voor de dood van het meisje, aldus de tipgever. In Nederland is de zaak inmiddels verjaard. In Duitsland nog niet.

Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht - en vergelijkbare Duitse programma's - heeft meermaals aandacht besteedt aan de gruwelijke en trieste zaak. Dit heeft tot tientallen tips geleid, maar de gouden tip ontbrak vooralsnog. Bekijk hier een item van Opsporing Verzocht uit 2013 over de zaak.