Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Engelse vrouw is jihad-verdachte na huwelijksreis

Bij terugkomst op het Engelse vliegveld Doncaster is een Engelse vrouw aangehouden, omdat zij een Syrisch boek...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Bij terugkomst op het Engelse vliegveld Doncaster is een Engelse vrouw aangehouden, omdat zij een Syrisch boek las tijdens haar vlucht naar Turkije voor haar huwelijksreis.

Faizah Shaheen is psychotherapeut en werkt voor een organisatie die zich inzet voor de deradicalisering van jongeren. Knap lullig dus, als je wordt opgepakt omdat je aan het inlezen bent in de "Kunst en Cultuur van de Syrische frontlinie". Het cabinepersoneel vond dat Shaheen zich verdacht gedroeg op haar vlucht naar de Turkse badplaats Marmaris, waar ze samen met haar kersverse echtgenoot van een huwelijksreis zou gaan genieten en waarschuwden de autoriteiten.

Bij terugkomst in Engeland werd Shaheen opgepakt. Na een kwartier verhoren kwam de Engelse politie erachter dat de dame geen kwaad in de zin had en mocht ze weer gaan. Maar boos is ze wel, diverse organisaties en politici met haar. 'Ik kan niet begrijpen dat het lezen van een boek mij verdacht maakt. Ik heb tegen de politie gezegd dat het onacceptabel is. Ik vraag me af of het anders was gegaan als ik geen moslim zou zijn.', zegt ze tegen lokale media. 

Excuses

De Britse politicus Keith Vaz vindt dat de vliegtuigmaatschappij haar excuses aan moet bieden: 'In deze tijd maken mensen zich zorgen. Maar er moet altijd goed nagedacht worden. Mensen die dat doen, zouden zich geen zorgen maken als iemand alleen maar een boek leest. De luchtvaartmaatschappij moet erkennen dat er een fout is gemaakt, dan zou er ook meer begrip zijn voor de situatie.'

Ook Zaher Omareen, auteur van het boek in kwestie Syria Speaks is furieus: 'Het beoordelen van mensen en zelfs stappen ondernemen op basis van afkomst, uiterlijk, taal, of het boek dat zij bij zich dragen is onacceptabel en niet te rechtvaardigen.'

Shaheen gaat een klacht indienen tegen de politie.