Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oog om oog, teen om teen

Ontvoering, zelfst.naamw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. Panorama ond...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ontvoering, zelfst.naamw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. Panorama onderzoekt enkele van de bekendste ontvoeringen uit de recente geschiedenis. In Nederland én daarbuiten. Deel 15: Palm Invest-oplichter Danny K.

Het lijkt beleggers een geweldig idee, het nieuwe investeringsfonds Palm Invest dat de twee Twentse vrienden Danny K. en Remco V. op dinsdag 10 oktober 2006 starten. Het fonds zoekt mensen die bereid zijn hun spaarcenten te steken in obligaties waarvan het geld gebruikt wordt voor de bouw van appartementen en villa's op de nieuwe kunstmatig opgespoten palmeilanden voor de kust van de steenrijke oliestaat Dubai. K. en V. beloven geïnteresseerde investeerders gouden bergen. Door de aan-­ en verkoop van het nieuw te bouwen vastgoed én door de verhuur van de villa's aan vermogende zakenmensen verwacht het fonds binnen de kortste keren forse winst te maken.

Lees uit deze serie ook: grootgrutter Gerrit Jan Heijn kwam nooit meer thuisEén obligatieaandeel kost duizend euro en de minimale inleg is 50.000 euro­. Een bewust gekozen minimum, want vanaf dit bedrag valt het nieuwe beleggingsfonds niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat de handel en wandel van participanten in de financiële markten streng controleert. Een halve ton investeren in een fonds waar geen controle van buitenaf op is lijkt niet heel verstandig, maar het maandelijks uitbetaalde beloofde rendement van negen procent op jaarbasis betekent dat je op vijftigduizend euro elke maand 375 euro winst maakt en dat is een stuk meer dan je aan rente op een spaarrekening krijgt.

Vanaf begin 2007 maken de dan 34­-jarige Danny en de twee jaar oudere Remco veel reclame voor hun fonds. Er verschijnen reclamespotjes van Palm Invest op televisie, grote billboards in en rond de Amsterdam ArenA, advertenties in zakenblad Quote en de mannen staan met uiterst betrouwbaar ogende glossy brochures op de Miljonair Fair, het huidige Masters of LXRY. Om hun onderneming kracht bij te zetten, verschijnen K. en V. met hun vlotte babbel ook in het televisieprogramma van makelaar Harry Mens, die Palm Invest als zeer betrouwbaar aanprijst.

Lees uit deze serie ook: Claudia Melchers, gekidnapt om 300 kilo coke

Om die betrouwbaarheid verder te garanderen richt Palm Invest de Stichting Garantiegelden Palm Invest op, die beleggers zou compenseren in het onwaarschijnlijke geval dat er toch verlies wordt geleden. Aan alles lijkt gedacht en ongeveer 400 beleggers laten zich dan ook overhalen en stappen in het nieuwe fonds. De inlegbedragen variëren van het minimum van 50.000 euro tot meerdere tonnen per persoon en Palm Invest heeft al snel een maandelijkse omzet van enkele miljoenen euro's.Het fonds draait als een tierelier en beleggers ontvangen die eerste maanden daadwerkelijk het hoge rendement op hun rekening. Ze zijn dolgelukkig dat ze deze buitenkans gegrepen hebben, want met hun obligaties in Palm Invest verwachten ze heel veel winst te maken. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn... En dat is het ook.

Lees het in Panorama

Benieuwd hoe de zwendel van Palm Invest volledig escaleert? Lees het complete artikel van redacteur Dennis de Vos in editie 33 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.