Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gesnapt in de Escape

De Escape bestaat dit jaar dertig jaar. In en rond de Amsterdamse nachtclub is in die jaren misdaadgeschiedenis geschrev...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Escape bestaat dit jaar dertig jaar. In en rond de Amsterdamse nachtclub is in die jaren misdaadgeschiedenis geschreven. Een bloemlezing. Dit is een GRATIS voorstukje van het coververhaal van deze week.

Sterven in de armen van broertje Gwenette

Wanneer?

Op 5 maart 1992

Wat gebeurt er?

Ze zijn ondanks hun jonge leeftijd al berucht, de jeugdbende uit Amsterdam-Zuid. Ze bestaan uit onder anderen Giovanni en Gwenette Martha, Boneka en Etous Belserang, Clyde Lewis en Clyde de Jesus. Hoewel ze nauwelijks volwassen zijn, verdienen ze hun geld met overvallen, roven en diefstal. 

Op 5 maart 1992 gaat het in de club helemaal fout tussen ‘de jongens van Zuid’ en een groep rivalen uit Amsterdam-West, voornamelijk Marokkanen. Met hen is het al meerdere keren op massale vechtpartijen uitgelopen. De ruzie is ontstaan doordat de ene groep de andere beschuldigt van het stelen van een scooter. Maar door alle onderlinge knokpartijen is iedereen die scooter al lang en breed vergeten en gaat het alleen nog maar om wraak.

Het duurt dan ook niet lang of er wordt flink geknokt. Tot buiten aan toe. Plots trekt de dan 20-jarige Mohamed ‘Moummisch’ Chekhchar uit West een vuurwapen en schiet hij de even oude Giovanni Martha neer. Die sterft voor de deur van de Escape in de armen van zijn

broer Gwenette (dan 18).

Hoe loopt het af?

In 2003, als zijn detentie er al een tijd op zit, probeert Chekhchar als medewerker van de Melkweg, een andere uitgaansgelegenheid in Amsterdam, iets van zijn leven te maken. Tot 14 oktober van dat jaar, als hij om een uur of negen in coffeeshop Ruthless in De Baarsjes zit. Een man in donkere kleding loopt met een helm op naar binnen en opent het vuur op de moordenaar van Giovanni Martha. Chekhchar overleeft het niet. Er zijn maar weinig mensen die twijfelen over de opdrachtgever van die afrekening: Gwenette Martha. Maar hard bewijs daarvoor ontbreekt, zodat de jongste Martha-telg, die zelf op 22 mei 2014 wordt geliquideerd, ontsnapt aan een veroordeling.

Schieten op de discotheek (1)

Wanneer?

In 1996

Wat gebeurt er?

Giovanni Martha is niet het enige slachtoffer van een schietincident in of buiten de populaire discotheek. Vier jaar nadat Gwenettes broer de dood vindt, schiet een 31-jarige man een 21-jarige man uit Amsterdam-Zuidoost dood.

Hoe loopt het af?

Vier anderen raken gewond aan hun benen of door rondvliegende glasscherven als de schutter viermaal vuurt op bezoekers die uit de discotheek komen. Na een ruzie is de man vermoedelijk een vuurwapen gaan halen en teruggekeerd om zijn rivaal uit te schakelen.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van misdaadverslaggever Rasit Elibol over de Escape, dé stamkroeg van de onderwereld? Lees het in editie 40 van Panorama die vanaf morgen (5 oktober) in de winkels ligt. Je kunt het blad vanaf morgen ook op onze website bestellen, of via Blendle lezen.