Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: koning Huig

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak uit de oude doos.

koning Huig

Huig (22) heeft niet alleen een opvallende naam, ook zijn postuur is indrukwekkend. Hij is een meter of twee lang en voor de gelegenheid – als hij niet voor de rechter moet verschijnen studeert hij tuin- en landschapsarchitectuur – heeft hij zijn atletisch gebouwde lichaam in een perfect passend pak gestoken. Zijn donkere halflange haar krult in zijn nek en op zijn onderkaak prijkt een goed gesoigneerde five o’clock shadow. Nog een hippe zonnebril in zijn haar en hij kan zo de Nespresso-reclame in.

“Het was Koningsdag,” antwoordt Huig op de vraag van de rechter of hij die dag gedronken had.

“Dus?” vraagt de rechter.

“Dus dan heb je natuurlijk wel een sappie op,” verduidelijkt Huig.

“Bier, bedoelt u?” vraagt de rechter.

“Onder andere,” zegt Huig.

Met zijn broertje en een gezamenlijke vriend bezoekt hij een pleinfeest in Katwijk. Het is er druk en gezellig totdat iemand ineens een plastic terrasstoel naar zijn hoofd gesmeten krijgt. Het slachtoffer staat te plassen en kan dus even geen kant op, maar zodra hij de broek weer dicht heeft gaat hij verhaal halen. Hij stapt recht op de dader af, het broertje van Huig. Zijn zwager heeft de stoel ook zien vliegen en schiet hem te hulp, maar verder dan de boomlange Huig komt hij niet. Nog voor hij een woord kan zeggen wordt hij met een vuist tegen de grond geslagen.

@backlink(158903)

Halfdood geschopt

Huig haalt zijn schouders op. “Ze moeten niet aan mijn broertje komen,” zegt hij.

“Want dan gaat u slaan,” vult de rechter aan.

“Meestal probeer ik het pratend op te lossen.”

“Maar dit keer niet?”

“Dat weet ik niet,” zegt Huig.

“Heeft u de foto’s gezien van het slachtoffer?” vraagt de rechter.

“Ja,” zegt Huig.

“Die man ziet er niet uit alsof het pratend is opgelost, vindt u wel?”

“Nee,” geeft Huig toe, “maar ik weet daar niets van.”

“U heeft hem niet geslagen?”

“Dat weet ik niet,” zegt Huig.

“U heeft hem niet geschopt?”

“Dat weet ik ook niet,” zegt Huig.

Eigenlijk weet Huig zo goed als niets meer van Koningsdag 2014. Hij vermoedt dat iemand iets in zijn ‘sappie’ heeft gedaan. Maar gelukkig – en helaas voor Huig – waren er op het plein meer dan genoeg getuigen om zijn geheugen op te frissen. Zijn opvallende postuur helpt wat dat betreft ook niet echt. Verschillende getuigen beschrijven de dader als een opvallend lange man van ergens in de twintig met krullend haar en een witte zonnebril. Volgens de een draaide hij volledig door, volgens de ander was hij hyper-agressief en volgens een derde schopte hij de man halfdood. Ook toen die allang weerloos op de grond lag.

“Maar u weet daar niets meer van?” vraagt de rechter.

“Ik had geen witte zonnebril op, dat weet ik wel.”

“Oh, dat weet u nog wel?”

“Honderd procent,” zegt Huig.

Maar zijn plotselinge stelligheid maakt weinig indruk. Naast de 120 uur taakstraf, waarvan veertig voorwaardelijk, moet hij zijn slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 1500 euro. 

@backlink(158831)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.