Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mexicaanse drugsoorlog bij Reynosa eist negen doden

In Mexico woedt een oorlog die vrijwel dagelijks slachtoffers maakt. Geen oorlog om ideologie, maar tussen de staat en d...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In Mexico woedt een oorlog die vrijwel dagelijks slachtoffers maakt. Geen oorlog om ideologie, maar tussen de staat en drugshandelende organisaties, de zogeheten kartels. Afgelopen week was het weer raak. Bij twee afzonderlijke schietpartijen kwamen maar liefst negen mensen om.

De grootste confrontatie vindt plaats in de grensstad Reynosa, bij de Amerikaanse grens. Patrouillerende marine-soldaten zouden hebben gereageerd op vuurwapengeweld direct op hen gericht. Al rijdend over een provinciale weg belanden deze mariniers afgelopen vrijdag in een hinderlaag die is aangelegd door soldaten van 'de andere zijde', die kennelijk schuilhouden in de berm, als een stel struikrovers. Bij een schietpartij die daarop volgt overlijden zes man aan de zijde van de drugsmaffia, waarbij ook een taxichauffeur die heeft getracht kartelmannen met zijn voertuig in veiligheid te brengen. De chauffeur blijkt te zijn achtervolgd en zijn wagen is doorzeefd met kogels door de marine-soldaten. Drie anderen kartelleden weten te ontkomen. Een dag eerder zijn dan al bij andere soortgelijke confrontaties drie mensen omgekomen. Later zullen drie andere clanleden worden gearresteerd bij Villahermosa met in hun bezit een soort bazooka. Zie foto's.

Uit protest steken de zaterdag daarna de inwoners van Reynosa overal branden aan, waarbij de nodige voertuigen en autobanden de rook in gaan. Een einde in deze oorlog is nog niet in zicht. In tegendeel. Nu de VS zich strenger zullen gaan opstellen langs de grens, en er illegalen zullen worden teruggestuurd naar Mexico, zullen de spanningen alleen maar toenemen, zo betogen kenners van de problematiek.