Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een goed Oranje? Pas over zeven jaar (als Ronald Koeman bondscoach is)

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: de martelgang die Oranje heet. We zijn verwend met zijn a...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: de martelgang die Oranje heet.

We zijn verwend met zijn allen. Verwend door 1974, door 1988, door 1998 en door 2010. Ondanks dat in het verleden met enige mazzel behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst, dachten we dat het volstrekt normaal was dat we drie jaar geleden in Brazilië derde werden. Terwijl dat natuurlijk niet zo was. Dat was een godswonder. Een gelukkige mix van ‘op de juiste plek’ zijn ‘op het juiste moment’ (en een helder moment van bondscoach Louis van Gaal die net op tijd het betonnen Feyenoord-systeem van toen invoerde bij Oranje).

Toen we ons vorige zomer niet kwalificeerden voor het EK in Frankrijk, en landen als Albanië en Noord-Ierland wel, was opeens de wereld te klein. Terwijl dat juist volstrekt normaal was. Een land met ‘maar’ 17 miljoen inwoners, waar voetbaltalenten al worden weggekocht als ze net van de kleuterschool komen, kan zich niet voor elk toernooi kwalificeren. Simpelweg omdat we te klein zijn om elke acht jaar een nieuwe en succesvolle lichting op de been te brengen. Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Italië kunnen dat wel. Niet alleen omdat daar veel meer geld in het voetbal zit, ze hebben gewoon veel meer mensen om de beste uit te kiezen.

Een paar cijfers. Na het succesvolle WK van 1974 kwalificeerde Oranje zich tot en met het EK van 1980 voor elk toernooi. Daarna acht jaar niet meer. Na het succesvolle EK van 1988 kwalificeerde Oranje zich weer voor elk toernooi tot en met het EK in 2000. Daarna niet voor het WK in 2002. En de recente geschiedenis ken je: vanaf het EK in 2004 waren we er elke twee jaar weer bij, op WK’s en EK’s, behalve vorige zomer dus. Volkomen logisch. Het kan niet altijd feest zijn.

Nu moeten we morgenavond aan de bak in Sofia om ons te kwalificeren voor het WK, volgend jaar in Rusland. Met een 17-jarige debutant van Ajax (De Ligt) en wisselspelers van Lazio Roma (De Vrij en Hoedt) en Stoke City (Martins Indi) in de verdediging. Waar zijn de De Boers, de Stams en de Krols als je ze nodig hebt, zou je zeggen. Over zeven jaar misschien. Als bondscoach Ronald Koeman van een nieuwe talentvolle lichting een kampioensteam heeft gesmeed. Eerder niet.

Voorspelling: Bulgarije-Nederland 2-2. Twee keer wiens achternaam eindigt op –ov, 1x Wijnaldum, 1x Dost.



Deze rubriek is een bijdrage van onze redacteur Micha Jacobs.