Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoes, de overlever: is de Marokkaanse Amsterdammer spil van de nieuwe coke-war in Antwerpen?

Antwerpen wordt de laatste maanden getroffen door een reeks beschietingen en brandbommen op woningen. Is dit een uitvloe...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Antwerpen wordt de laatste maanden getroffen door een reeks beschietingen en brandbommen op woningen. Is dit een uitvloeisel van een conflict dat teruggaat tot 2012, toen groeperingen rondom de Amsterdamse gangsters Gwenette Martha en Houssine Ait S. ruzie kregen over een verloren partij coke? Of is er een nieuwe fase uitgebroken in deze oorlog? Een GRATIS voorstukje van ons nieuwe coververhaal.

De Guldensporenstraat in de Antwerpse wijk Borgerhout ligt er deze middag verloren bij. Een spelend kind komt langs gereden op een driewieler. Een in gebedskleding gestoken oudere man komt voorbij geschoffeld. En er rijdt zo nu en dan een zwarte Porsche Panamera door de straat. Telkens opnieuw draait deze wagen de straat in, en draait dan weer om, als een soort wijksurveillance. En er is nog iets: boven in een lantaarnpaal midden in de straat hangt een high tech-surveillancecamera.

Welkom in Antwerpen, de Belgische havenstad die het zo zwaar te verduren heeft de laatste tijd. Er heerst een constante dreiging van moslimterreur en drugscriminelen lijken soms vrij spel te hebben. Hier, in de Guldensporenstraat, is geschoten, tweemaal op dezelfde woning zelfs. Borgerhout is een typische migrantenbuurt, met een 200-tal nationaliteiten en een zeer grote Marokkaanse gemeenschap. De ‘driehoek’ Guldensporenstraat/Kortrijkstraat/Kwekerijstraat is daarbinnen volgens de media breeding ground voor zware criminelen en jihadisten.

Lees ook: Marokkaanse godfathers: hoe de Mocro Maffia de Nederlandse drugshandel overneemt

Verdwenen partij coke

Veel van de spanningen die zich aftekenen in de periferie van de hoge loodskranen langs de Schelde hebben te maken met de positie die een grote groep Nederlandse criminelen heeft ingenomen sinds er een onderwereldconflict uitbrak over een verdwenen partij cocaïne in 2012. Wie die lading had ontvreemd, doet er nauwelijks meer toe. Het conflict leidde uiteindelijk tot een machtsstrijd tussen twee opkomende criminele groeperingen: de groep van Gwenette Martha en de groep van Houssine Ait S. Een oorlog tussen leiders die oorspronkelijk vrienden waren en zelfs in dezelfde wijk opgroeiden: het Amsterdamse Oud-Zuid.

De ruzie tussen deze twee clans van topfiguren in de Belgische cocaïnemaffia laat zich het beste beschrijven als een clash tussen twee verschillende soorten criminele stijlen: Martha gold in zijn topdagen, tussen 2007 en 2012, als een typische criminele ‘emigrant’ uit Nederland. Amsterdam was hem met een aantal lopende rechercheonderzoeken te heet onder de voeten geworden. In Ant-werpen kon hij zich - op de vlucht voor de Nederlandse Justitie nadat hij was ontsnapt uit de gevangenis van Heerhugowaard in 2008 - redelijk vrij bewegen. Zijn latere tegenstrever Houssine Ait S. liet zich in diezelfde periode zelden in Antwerpen zien. Hij liet zijn ‘groepen’ het werk doen in de haven. Totaal anders dan Martha dus, die regelmatig ging stappen, zijn coke-geld kapot smeet op de bar van discotheken nabij de Vlaamse Kaai.

Houssine Ait S. kwam in justitiële onderzoeken in zowel België als Nederland pas goed in beeld nadat in Antwerpen in 2012 de Nederlandse Najeb Boubouh werd vermoord. Deze handlanger van Martha werd in het milieu verantwoordelijk gehouden voor de vermissing van de omstreden partij van 200 kilo cocaïne – zoals hierboven aangehaald. ‘Hoes’ – zoals de bijnaam van Houssine Ait S. luidt – werd genoemd als een van de opdrachtgevers van die moord. Een vermeende handlanger van Houssine – Benaouf A. – werd in 2016 in hoger beroep tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Najeb Boubouh.

Lees ook: de dodelijke switch in de Mocro War: waarom werd Chahid Yakhlaf geliquideerd?

Naar alle waarschijnlijkheid zit ‘Hoes’ – nu 36 jaar oud – al jarenlang veel in Marokko, zo is uit politierapporten en mediaberichten op te maken. In juli 2015 pakt de Marokkaanse politie hem op. De aanhouding vindt plaats in Marrakech, op basis van een verdenking dat hij met valse papieren zou rondreizen. Volgens Marokkaanse media is hij even voor zijn aanhouding met een vals paspoort uit een Centraal-Amerikaans land via de Noord-Marokkaanse stad Tanger Marokko binnengekomen. Bij huiszoekingen in twee woningen die aan hem zouden toebehoren in Marokko, vindt de Marokkaanse recherche onder meer 34 horloges, tien mobiele telefoons, twee tablets, geld en tien paspoorten uit Frankrijk, Marokko en Nederland. Het lijkt een beslissend moment in de jacht op deze crimineel. Toch laten de Marokkanen hem na drie maanden weer vrij. Het lijkt er sterk op dat de Nederlandse autoriteiten hem niet uitgeleverd hebben weten te krijgen.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze misdaadverslaggever Martijn Haas? Je leest het in editie 13 van Panorama, die vanaf morgen (29 maart) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.