Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veel nieuwe details over Jaïr Wessels bij Opsporing Verzocht

Het blijft een van de meest opmerkelijke moordzaken die zich het afgelopen jaar hebben afgespeeld in het Amsterdamse cri...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het blijft een van de meest opmerkelijke moordzaken die zich het afgelopen jaar hebben afgespeeld in het Amsterdamse criminele milieu: de liquidatie van de Amsterdamse Beroeps Crimineel Jaïr Wessels (30 jaar).

Dinsdagavond besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak. Jaïr werd op 7 juli in Breukelen doodgeschoten. De politie hoopt dat mensen zich zullen melden tot het Team Nationale Inlichtingen, ofwel de criminele babbelbox, om zo te weten bij welk conflict Wessels mogelijk betrokken was. 

De politie heeft via het televisieprogramma nieuwe details naar buiten gebracht die kunnen helpen bij het oplossen van dit moordmysterie.

Zo woonde Jaïr de periode voor zijn dood niet zomaar een paar weken in Spanje maar bivakkeerde hij 'maandenlang' op Ibiza. Daar waar hij naar een hoop grote feesten ging en een woning huurde samen met vrienden.

Ander interessant detail: Politie gaat uit van twee schutters. Afgaande op de wagens die zij gebruikt hebben zijn zij in de periode voor de onderwereldafrekening actief geweest in de stad Utrecht en in Vinkeveen.

Jaïr kwam vaker op station Breukelen, waar hij zijn einde gevonden heeft. Zelfs in de week voor zijn dood is hij daar gesignaleerd. Dit was kennelijk zijn favoriete afspreeklocatie voor 'zakelijke' gesprekken.

De crimineel keert op 2 juli terug van zijn lange Spaanse eilandverblijf. Volgens de politie heeft het 'vooral te maken met zijn dochter van 9 jaar oud, die een dansvoorstelling heeft.' Zij zou hem hebben gevraagd daarbij aanwezig te zijn. Hij zou sowieso 'blij zijn haar weer te zien'. Hij woont doorgaans - als hij niet in Spanje is - met vriendin en twee kinderen in Amsterdam-Zuid.

Op de dag van de liquidatie heeft hij eerst een afspraak bij een interieurontwerper op de Amsterdamse Bolestein; een buurt met voornamelijk galerijflats dicht tegen Amstelveen aan.

Naspeuring door ons via de Kamer van Koophandel leert dat er in die straat niet een 'interieurarchitect' gevestigd is, wel 'een uitzendbureau voor klusjesmannen en specialist in burgerlijke en utiliteitsbouw'. Dus wellicht dat Wessels een 'klusser' heeft gezocht om iets te doen aan een van de woningen waarvoor hij bemiddelde in Zuid-Spanje, zoals de politie bij Opsporing Verzocht stelt. Hij zou drie kwartier binnen zijn gebleven en gepraat hebben over de inrichting.

Bij vertrekt heeft hij haast, zoals op bijgaand beeld te zien is, onder-linksboven wanneer hij op een huppelpasje wegrent, zijn dood tegemoet.

Hij rijdt daarop met zijn gehuurde grijze Volskwagen naar Breukelen, waar hij niet veel later geliquideerd zal worden. Dit is door veel getuigen gezien. Daarom is het gegeven dat hij nog geprobeerd heeft uit te stappen 'om een gesprek aan te gaan met zijn schutter' (zoals Opsporing Verzocht toont in een reconstructie) waarheidsgetrouw. Het mag allemaal niet baten want hij wordt dodelijk getroffen door kogels uit een semi-automatisch vuurwapen. De schutter vlucht weg in een zwarte Seat.

De afspraak moet kort en zakelijk van stof zijn geweest. Want Jaïr moet (volgens politie-info) al om 16.00 uur op een andere afspraak in Rotterdam zijn (de politie weet niet met wie). Flink doorrijden dus, vanuit Breukelen doe je er op een drukke vrijdagmiddag toch zeker drie kwartier over om in Rotterdam te geraken.

De schutters (de politie lijkt dus uit te gaan van een duo) maken een 'overstap' in Loenersloot - en rijden vandaar weg in een grijze stationwagon. Daarbij heeft een voorbijganger een beeld gekregen van de bestuurder, een kale man.

De eerste vluchtwagen is niet in de brand gestoken - zoals dat 'hoort' om sporen uit te wissen. Maar het NFI-onderzoek naar deze wagen loopt nog, volgens de politie. 

De tweede vluchtwagen zou mogelijk een grijze Peugeot zijn.