Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Stichting wil verbod op vuurwerk voor consumenten

In oktober beginnen er meestal twee discussies: die over zwarte piet en die over vuurwerk. Over die laatste is nieuws. De Stichting Maatschappij en Veiligheid wil het liefst een verbod voor consumentenvuurwerk.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Met 482 vuurwerkongevallen die behandeld moesten worden op de Spoedeisende Hulp, 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen, 176 personen met oogletsel, kan je toch niet spreken over een gezellige avond", zegt SMV-directeur Ingrid de Jong tegen De Telegraaf.

Zij pleit dan ook voor centrale vuurwerkshows die worden afgestoken door professionals om ongelukken te voorkomen. Verschillende gemeentes hebben al speciale vuurwerkvrije zones ingericht waar niets mag worden afgestoken. Deze bevinden zich nu nog vaak bij verzorgings- en ziekenhuizen.

De vuurwerkbranche is het natuurlijk niet eens met het advies van de SMV. Zij vinden consumentenvuurwerk een traditie waar niet aan getornd mag worden. Branchevereniging Pyrotechniek Nederland wijst er dan ook op dat grote evenementen weer andere gevaren met zich meebrengen. Vooral het illegale vuurwerk zou volgens de vereniging voor problemen zorgen en niet het normale consumentenvuurwerk dat in Nederland verkrijgbaar is.