doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nederland is een maffia-paradijs voor Italiaanse criminelen

De Italiaanse maffia is onderverdeeld in diverse machtige groepen. Ieder daarvan houdt met ijzeren hand greep op een deel van de Europese drugshandel. Ook Nederland merkt dat. Een verhaal over de mannen van eer, en de impact daarvan op onze samenleving.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Op 12 oktober dit jaar wordt de 44-jarige maffioso Saverio Tucci dood aangetroffen in een auto in Amsterdam-West. Zijn stoffelijk overschot ligt voorovergebogen tegen het stuur – in een winderige en nat geregende straat. Hij is gedood met een vuurwapen, zo blijkt als forensisch deskundigen de kogelwonden en opgedroogde bloedsporen in zijn hoofd en bovenlichaam inspecteren. De gangster die in Italië bekend staat als ‘Het Engelengezicht’ is niet meer.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wat is hier gebeurd? Al op dezelfde dag pakt de politie drie mannen op die verdacht worden van betrokkenheid bij deze kille, dodelijke afrekening. Een dikke maand later, op 15 november, maakt de politie bekend dat de plaats waar Tucci gevonden is, mogelijk een dwaalspoor voor de politie is. Onderzoek wijst uit dat Tucci naar alle waarschijnlijkheid níet is vermoord in de auto waarin men hem gevonden heeft, maar in of rond een woning aan de Dongestraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt, een paar kilometer verderop. De daders lijken hem in een ver afgelegen auto gelegd te hebben om zo aanwijzingen weg te moffelen. Toch zijn er nog twee verdachten opgepakt. De politie heeft daarna hun woningen in Amsterdam kunnen doorzoeken en uiteindelijk heeft dit geleid tot de samenwerking met forensisch deskundigen die op 15 oktober een uitgebreide reconstructie doen in de Dongestraat. De hele dag is men daar bezig om ieder dna-gerelateerd vezeltje dat men vindt veilig te stellen. Dat moet uitwijzen wíe er nu precies betrokken zijn geweest bij de dood van Saverio Tucci.

En dat is nodig ook: op dit moment zit er nog maar één persoon vast voor de moord, en heeft de politie de twee andere verdachten ondanks alle zware vermoedens van hun betrokkenheid moeten vrijlaten. Zij zijn nog wel als verdachte in beeld. “Dit onderzoek is nog in volle gang,” meldt woordvoerder Frank Wattimena van het OM. 

Infiltrant

Een brutale criminele afrekening vanwege een vete die ver van ons vandaan speelt. Het is mogelijk. Maar er is ook nog een andere theorie die opgang doet in het Nederlandse misdaadmilieu. Kort geleden hebben de Italiaanse en de Nederlandse politie bekendgemaakt volop te gaan samenwerken in de jacht op de maffia. Er is een heuse opsporingsunit opgericht om de maffia in Nederland te gaan bestrijden. Drie man binnen de Nationale Politie zullen voortaan dag en nacht bezig zijn met dit ‘maatschappelijke probleem’.

Het bericht over de samenwerking komt naar buiten tijdens een goed georkestreerde mediacampagne. Niet alleen is er medio september het ‘goede nieuws’ van de samenwerking, ook plaatst de politie een document online. Daarin staan de resultaten van dertig jaar onderzoek naar ‘Italiaanse criminaliteit in de Lage Landen’: Cerca Trova genaamd, wat zoveel betekent als: ‘wie zoekt zal vinden’. Dit rapport heeft als invalshoek: in hoeverre is de maffia gepenetreerd in de Nederlandse samenleving? Een dossier vol wetenswaardigheden over Italianen die hier sinds een jaar of dertig de boel ontwrichten met hun criminele organisaties.

In dat licht lijkt het wel heel toevallig dat kort na dit mediabombardement met een Italiaanse crimineel afgerekend wordt in de Amsterdamse straten. Zo vaak komt dat namelijk niet voor. In het genoemde politierapport wordt zelfs gesteld dat het aantal ma aliquidaties in Nederland sinds 2003 drastisch is afgenomen.

Een bron voor dit verhaal suggereert dat Tucci ook weleens een infiltrant kan zijn geweest, in dienst van de genoemde en nu samenwerkende Italiaanse en Nederlandse opsporingsdiensten. Hij zou als participerend crimineel kunnen zijn ingezet om de lijnen van Italiaanse criminelen binnen de drugshandel nader te verklaren. Maar of hij dat daadwerkelijk was, dat wil het OM uiteraard helemaal niet zeggen. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de maffia in Nederland lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws