Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drie ontsnappingen in een week uit gevangenis Ploetzensee in Duitsland

Zo lek als een mandje.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Hoe is het mogelijk? Vraag je je af. In een en dezelfde week zijn er in de Duitse Ploetzensee gevangenis zes man ontsnapt, bij drie afzonderlijke pogingen. 

Politie

Voor de derde keer binnen een week zijn er gevangenen uit het Berlijnse detentiecentrum Plötzensee ontsnapt, bij Berlijn. Tot nu toe heeft de politie geen van de ontvluchte gedetineerden kunnen arresteren. Over ontsnappingen gesproken, vandaag hadden we ook al een Braziliaanse ontsnapping waarbij negen doden vielen, zie hier. Van doden is bij onze oosterburen gelukkig geen sprake. Maar dat men link is dat dit kon gebeuren, dat mag duidelijk zijn. Hier is vast en zeker menig Rudi Völler-achtige uitbarsting op gevolgd binnen het justitie-departement.

Voordeur

Op donderdag 28 december breken vier gevangenen - in de leeftijd tussen 27 en 38 jaar oud - een opening bij een verwarmingsketel tegen de muur van de Ploetzensee -bajes (zie foto boven) door met een slijptol en een zware hamer. Daarna slaan ze op de vlucht. Van twee vluchters is bekend dat ze bij een gewelddadige roofoverval betrokken zijn geweest.

De ontsnapping van donderdag. Gevangenen breken uit via een opengemaakte verwarmingsschacht.

Op vrijdag - de dag daarna - wordt bekend dat een gevangene binnen dezelfde inrichting niet is teruggekeerd van zijn verlof. Maandagochtend - 1 januari - lopen er twee gevangenen opnieuw zomaar weg van de half-open afdeling. "Die twee hebben de gevangenis gewoon door de voordeur kunnen verlaten", zegt een woordvoerder. De twee gevangenen zitten hier op basis van verkeersovertedingen. Zij mogen overdag de gevangenis verlaten, ze moeten alleen de nacht achter de tralies doorbrengen. Een van hen keert daarop niet terug - en staat dus nu officieel geregistreerd.

@backlink(162883)

Privileges

Naar alle zes 'weggelopen' gevangenen - is de politie nu volop op zoek. Publiek in Duitsland wordt gevraagd met tips te komen over hun verblijfplaats. Het mag duidelijk zijn dat zij allen bij een eventuele terugkeer al hun privileges hebben verspeeld. Geen baantje meer als schoonmaker op de afdeling. Geen parkietje meer dat de loze uren dragelijk kan maken. Geen prettige verlofregeling als de einddatum in zicht komt.

Kritiek

Er is in Duitsland veel kritiek op het Ministerie van Justitie. Men roept om het aftreden van de hoogst verantwoordelijke. 

"Zoveel uitbraken in vijf dagen vanuit een Berlijnse gevangenis. Een record. Wie wil er nog een keer, wie heeft het nog niet geprobeerd?" Zo sprak het bekende SPD-parlementslid Joschka Langenbrinck op zondagavond.