Tweede vluchtauto liquidatie aangetroffen in Amsterdam-Zuidoost

Dodelijk getroffen slachtoffer Mohammed Bouchikhi was nog maar 17 jaar oud.
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

En opnieuw heeft er in Amsterdam een criminele afrekening plaatsgevonden. In een wijkcentrum op Wittenburg, een voormalig havenkwartier bij het IJ, is iets na zeven uur 's vrijdag 's avonds de 17-jaar oude Mohammed Bouchikhi dodelijk getroffen door een gemaskerde schutter. Een uitgebrande vluchtauto zou zijn aangetroffen in Amsterdam-West. Een andere wagen die mogelijk bij dezelfde schietpartij gebruikt is, is aangetroffen in Venserpolder, nabij Diemen. Er zijn naast het dodelijk getroffen slachtoffer twee personen gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Gemaskerde mannen

Het is een avond, zoals alle andere avonden in het wijkcentrum in het in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgelapte buurtje vlakbij het centrum van Amsterdam. De ruimtes worden gevuld door kinderen en jongeren die deelnemen aan diverse sport en gezelschapsactiviteiten. Er is een kookclub voor kinderen en er is een vechtsporttraining. Het is gezellig als altijd, totdat er twee gewapende- en gemaskerde mannen het pand komen binnen gelopen. Een van hen zou een semi-automatisch wapen bij zich hebben, type Kalashnikov, en de ander een handvuurwapen. Ze vragen specifiek naar een bepaald persoon. Mogelijk is dat de uiteindelijk doodgeschoten jongeman. Zodra ze hun doel hebben bereikt beginnen ze te schieten. Naast Bouchikhi - die in het centrum aanwezig is om een kickbokstraining bij te wonen - worden twee andere aanwezigen geraakt, waaronder een vrouwelijke stagiaire. Zij zullen de aanslag overleven met lichte verwondingen.

De afzetting bij het wijkcentrum in de Grote Wittenburgerstraat

@backlink(168593)

Leeftijd

De leeftijd van het slachtoffer en het feit dat in hetzelfde stadsdeel twee maanden geleden ook al een schietpartij met dodelijke afloop plaatsvond wekken de indruk dat het motief van de daders gezocht moet worden in een lokaal conflict. Een van de gisterenavond geraakte slachtoffers Gianni L. raakte ook in november ook al gewond. De vermeende schutter die toen is opgepakt is Tim S., de zoon van Jan S., een bekende deurman op de Wallen. Het slachtoffer destijds was de 19-jaar oude Ayman Mouyah. Aanleiding voor die fatale schietpartij zou de diefstal van een brommer zijn geweest, schrijft Het Parool. De schutter Tim zou voorafgaande aan zijn actie zijn mishandeld en uit zijn geweest op wraak. Mogelijk dat bij de behandeling van zijn rechtszaak meer achtergronden naar voren komen.

Opmerkelijk is dat er in dit geval - anders dan in november - sprake is van een uiterst 'professioneel' uitgevoerde moord, met minimaal twee vluchtauto's en twee schutters. Een 'modus operandi' die doorgaans voorbehouden is aan liquidaties in de georganiseerde misdaad; verder reikend dan enkel een 'brommerdiefstal'.

Feit is dat het zondermeer tragisch is dat conflicten op deze manier worden beslecht. Alleen al het idee dat er kinderen aanwezig waren bij deze liquidatie stemt in- en in triest, menen wij hier bij Panorama.

@backlink(167497)

Vluchtauto

Verslaggevers ter plekke spreken van een grimmige sfeer op straat in Wittenburg, gedurende de avond, nadat het dodelijke incident heeft plaatsgevonden. Zo zou er een opstootje zijn ontstaan nadat er met veel vertoon een auto is stilgehouden- en afgevoerd door de politie.

De eerste vermoedelijke vluchtauto wordt door omstanders pas rond een uur of tien in de avond aangetroffen. Dat is op de Burgemeester Focklaan in Amsterdam-West. Rond 22:05 uur krijgen brandweer en politie een melding van een autobrand in de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam-Slotermeer. Op de hoek van de Nico Snijdersstraat blijkt een witte Volkswagen Polo in lichterlaaie te staan. 

Nog weer later treffen omstanders een tweede uitgebrande auto - een BMW - aan op Venserpolder, helemaal aan de andere kant van de stad in Zuidoost.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0359d1c88f8', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws