Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Olde Kalters onderwereld: Frikandel speciaal met coke

Jens Olde Kalter over de verantwoordelijkheid van cokegebruikers

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

“Gebruiker van cocaïne heeft bloed aan zijn handen,” zei chef van de Landelijke Recherche Wilbert Paulissen afgelopen week in een interview. “Er is een heel duidelijke relatie tussen alles wat er in het nieuws te zien is aan ondermijnende effecten en liquidaties , en dat gebruik van cocaïne.”

Dat er een directe relatie is tussen het enorme geweld waar ons land door wordt geteisterd en de lucratieve handel in witgoed staat buiten discussie. Net zoals de stabiliteit van de prijs van een gram cocaïne (ook volgens Paulissen) niet ter discussie staat, alle recordvangsten van het afgelopen jaar ten spijt. Je hoeft geen econoom als Keynes te zijn om te snappen dat er naast die gepakte container met 7000 kilo twee andere volgestouwde units wel de douane passeren en op de plaats van bestemming aankomen. Alleen al het feit dat cokehandelaren het aandurven om zulke partijen op de boot te zetten, getuigt van een enorm vertrouwen in de lijnen die er lopen.

Drugshandel loont dus. Maar met de enorme winsten wordt de samenleving ontregeld en ondermijnd. Denk aan corrumpering van douanebeambten, havenmedewerkers en politieagenten, en aan de legers voetsoldaten voor het uitvoeren van strafexpedities en moorden op bestelling. Criminelen wanen zich steeds onaantastbaarder, wat we terugzien in de vele ernstige bedreigingen aan het adres van burgemeesters, wethouders, officieren van justitie en journalisten. En in de vele lijken in de straten van ons land. 

Maar om de verantwoordelijkheid daarvan bij de gebruiker van cocaïne te leggen, gaat mij wat ver. De gebruikers van die lijntjes (huismoeders, groenteboeren, advocaten, loodgieters, politici, journalisten, voetballers, bankiers, rechters, studenten) hebben drie weken terug toch zeker niet de trekker in de Amsterdamse wijk Wittenburg overgehaald. De trekker van de AK-47-geweren,  het wapen dat overal in Amsterdam in kelderboxen ligt en waar de politie al jaren niets meer tegen onderneemt. 

En hoe zit het met de grote bazen? De mannen achter de megatransporten die ons land ondertussen in een narcostaat hebben omgetoverd?

De enigen die actie tegen hen ondernemen zijn vooralsnog hun concurrenten, met hier en daar een uitzondering in de vorm van justitie. Volgens Paulissen moet dat veranderen en zal justitie inzetten op een actievere internationale aanpak, zoals samenwerking met onder meer de Amerikaanse DEA en de Colombiaanse autoriteiten. De zaken bij de bron aanpakken dus, in plaats van thuis. 

Misschien ook meteen maar bij minister Grapperhaus om een bilateraal justitieel verdrag met Dubai vragen nu misdaadbestrijding onderdeel van het regeerakkoord is. Want in dat emiraat lachen onze drugsboys zich vooralsnog helemaal rot. Zolang ze hun miljoenen maar in de lokale economie pompen, laten de sjeiks hen met rust.

Nog even over de DEA. Want al hun moeite ten spijt worden de Verenigde Staten net zo hard met coke overspoeld als in de tijd van 'Tony Montana'. En dat zal bij ons niet anders zijn. Misschien dat de prijs van een ‘pakkie' straks iets omhooggaat. Maar waar er vraag is, zal er aanbod zijn. 

Als we het probleem in het groot (ondermijning van de rechtstaat) willen tackelen, moeten we dan heel misschien eens naar een ander model kijken. Dat van (oh help!) de legalisering. Van cocaïne ja. En van xtc. Qua gebruik gaat het allicht niet zoveel uitmaken. En bovendien kun je in Nederland al op elke hoek van de straat weed kopen met zoveel THC dat je bijna opstijgt. Maar voor een pakkie of een pilletje moet je stiekem doen.

Haal je die geniepigheid weg, dan is het gebruik meteen niet meer spannend. Want er is niks sexy’s meer aan een gram coke, als je het bij twee frikandel speciaal uit de muur van de FEBO kan trekken.