Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Thailand wil af van buitenlandse e-waste

BANGKOK (ANP) - Thailand wil een einde maken aan de verwerking van elektronisch afval (e-waste) en afgedankt plastic uit het buitenland. Minister Surasak Kanchanarat (Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu) zei volgens de krant The Nation dat het milieu en de volksgezondheid belangrijker zijn dan winst en de industriële ontwikkeling van zijn land.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het ministerie heeft daarom besloten de import van afval aan banden te leggen. Het besluit heeft betrekking op 411 soorten elektronisch afval. Er wordt volgens de krant wel een uitzondering gemaakt voor sommige elektronische producten die opgeknapt en hergebruikt kunnen worden. De invoer van plastic afval moet in de komende jaren worden verboden.

De minister wil naar eigen zeggen voorkomen dat zijn land uitgroeit tot de vuilnisbak van de wereld. Hij erkent dat het importverbod gevolgen zal hebben voor de bedrijven in de recyclingsindustrie. ,,Maar wat heeft het land eraan als het dergelijke ondernemers financieel voor de wind gaat terwijl het milieu vervuild raakt en de mensen lijden?''