Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pessimisme over koplopers verkiezing Brazilië

SAO PAULO (ANP) - De Braziliaanse verkiezingen op 7 oktober draaien volgens de peilingen uit op een race tussen de extreemrechtse Jair Bolsonaro en de linkse Fernando Haddad. Zij staan vermoedelijk tegenover elkaar in de tweede ronde op 28 oktober. De centrumpartijen, waar veel ondernemers hun hoop op hadden gevestigd, doen het slecht in de peilingen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ondernemers in Brazilië vrezen een terugkeer van de linkse Arbeiderspartij van oud-president Lula. Hij heeft Fernando Haddad (tweede in de peilingen met 21 procent) naar geschoven omdat hijzelf in de gevangenis zit wegens corruptie. Maar Jair Bolsonaro, die met 27 procent op kop gaat in de peilingen, wekt ook geen vertrouwen. Hij doet vrouw- en homo-onvriendelijke uitspraken, spreekt denigrerend over mensen met een donkere kleur en verheerlijkt de dictatuur van Brazilië (1964-1985). Over zijn economische plannen is hij vaag.

Nederlander Robert van Hoorn, mede-eigenaar van Multivac, een Braziliaans bedrijf dat onderdelen voor airconditioning- en ventilatiesystemen produceert, zegt over Bolsonaro: ,,Zeker niet mijn keuze qua ideeën, maar ik twijfel er ook aan of hij een goede coalitie kan vormen om te regeren. Belangrijker dan populariteit onder de bevolking is in het Braziliaanse systeem om goed met het congres overweg te kunnen. Ik geloof niet dat Bolsonaro de bruggenbouwer is die daarvoor nodig is.”

Niet capabel

Robert Vreugdenhil, stichter van het Carbon Netwerk in Brazilië, dat samenwerking tussen Nederlandse en Braziliaanse bedrijven stimuleert, is ook uitgesproken: ,,Persoonlijk vind ik hem totaal niet capabel en hij heeft extreme uitspraken gedaan. Hij heeft geen concrete plannen om de economie uit het slop te halen.” Vreugdenhil betreurt het dat de kandidaten waarvan in zijn ogen voor de economie meer te verwachten valt, laag (minder dan 10 procent) scoren in de verkiezingen. Zoals zijn favoriet, de partij Novo (Nieuw), die alle staatsbedrijven wil privatiseren en het belastingsysteem wil vereenvoudigen.

Van Hoorn vindt de centrumrechtse Geraldo Alckmin en Henrique Meirelles het best. ,,Zij zouden een economisch beleid voeren dat de economische situatie verbetert en zouden ook een gezonde relatie met het congres kunnen hebben. Bij alle andere kandidaten zie ik dat laatste als hun zwakste punt.”