Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kleine verliezen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag kleine verliezen zien. Beleggers verwerkten de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve (Fed), waaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank geen haast heeft met het verhogen van de rente. Op het Damrak kwamen Takeaway en RoodMicrotec met handelsberichten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 494,75 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 692,37 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,6 procent in.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was verlichtingsbedrijf Signify met een verlies van 3,3 procent. De Duitse concurrent Osram (min 6,6 procent) waarschuwde voor tegenvallende resultaten in het afgelopen kwartaal. Kabel- en telecomconcern Altice Europe voerde de stijgers aan met een winst van ruim 3 procent.

Chips

Philips daalde 1,2 procent. Het zorgtechnologieconcern voert wijzigingen door in zijn divisiestructuur en handhaafde zijn financiële doelstellingen.

Takeaway steeg 0,5 procent bij de middelgrote bedrijven. Het maaltijdbestelbedrijf verwerkte afgelopen jaar meer bestellingen. RoodMicrotec zag de omzet in 2018 stijgen en voorziet een aanhoudende omzetgroei in de komende jaren. De toeleverancier aan de chipindustrie daalde op de lokale markt desondanks 5,6 procent.

Kerst

De Britse retailer Marks & Spencer klom 2 procent in Londen na publicatie van de omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Tesco won 1 procent. De kerstverkopen van het Britse supermarktconcern vielen hoger uit dan verwacht. De verkoper van auto- en fietsproducten Halfords kelderde ruim 20 procent na een winstalarm.

In Brussel werd de handel in Proximus (min 2,1 procent) hervat. Het Belgische telecombedrijf bevestigde in de komende drie jaar 1.900 banen te schrappen. Sodexo klom 1,8 procent in Parijs. Het Franse schoonmaak- en cateringbedrijf boekte meer omzet in het afgelopen jaar.

De euro was 1,1523 dollar waard, tegen 1,1531 dollar op woensdag. De olieprijzen vielen wat terug na forse stijging een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 52,04 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 61,11 dollar per vat.