Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Klimaatspijbelaars opnieuw bijeen in Brussel

BRUSSEL (ANP/WEERONLINE) - De spijbelende klimaatscholieren zijn voor de tweede donderdag op rij in Brussel de straat opgegaan. Ze demonstreren voor een beter klimaat. De Brusselse politie meldt dat maar liefst 12.500 jongeren deelnemen aan de betoging. Dat is een veelvoud van de 3.000 deelnemers vorige week.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

''Het feit dat nog meer mensen ons gehoord hebben en hier vandaag aanwezig zijn is een ongelooflijk signaal'', zegt een van de organisatoren Anuna de Wever. ''Dit kan niet genegeerd worden.

Vanaf 10.00 uur kwamen de betogers bijeen in het centrum van Brussel, vlakbij het centraal station. Ze roepen slogans als ''Youth for climate'', ''What do we want? Climate justice'' en ''Fossil fuel has got to go''. De scholieren moeten eigenlijk op school zitten, maar spijbelen voor de demonstratie.

Rondetafelgesprek

Wat begon als een klein initiatief van twee Vlaamse jongeren, is uitgegroeid tot een beweging waar duizenden jonge Belgen zich bij aansluiten. De initiatiefnemers zeggen te blijven betogen ''tot er een klimaatakkoord voor 2050'' op tafel ligt. Daarin moeten voor België bindende maatregelen komen te staan die de opwarming van de aarde moeten beperken.

De wens voor een klimaatakkoord hebben de initiatiefnemers ook geuit in een gesprek met politici, vorige week. De politici zeiden op hun beurt het niet eens te zijn met het spijbelen, maar willen wel een rondetafelgesprek organiseren. Daarin moeten politici, jongeren en experts elkaar ontmoeten.