Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europese beurzen verliezen terrein

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen verloren dinsdag terrein. Beleggers namen geen risico's en keken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 536,77 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 747,48 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen raakten tot 0,5 procent kwijt.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een verlies van ruim 2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak ging aan kop met een winst van 0,6 procent.

Paul Singer

In de MidKap steeg Air France-KLM 2,3 procent dankzij een adviesverhoging door Société Générale. Intertrust klom 0,7 procent. Uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat Paul Singer, oprichter van de Amerikaanse activistische investeerder Elliott Management, een belang van 6,10 procent in de financieel dienstverlener heeft genomen.

Bij de kleinere bedrijven zakte Kendrion 2,9 procent. De leverancier van elektromagnetische componenten had vorig jaar veel last van tegenvallende verkoopcijfers bij autofabrikanten zag daardoor de omzet dalen. Ook de winst liep terug. Kendrion houdt wel vast aan zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn.

Danone

HSBC verloor 4 procent in Londen. De Britse bank had afgelopen kwartaal last van de onrust op de beurzen en boekte minder winst dan verwacht. BHP Billiton daalde 1,3 procent. Het Brits-Australische mijnbouwconcern boekte in de afgelopen zes maanden ook minder winst dan gehoopt.

In Parijs zakte Danone 1,2 procent. Het Franse voedingsmiddelenconcern behaalde afgelopen jaar meer omzet. Het bedrijf profiteerde door het warme zomerweer van de vraag naar flesjes bronwater, zoals Evian. In Frankfurt vielen de resultaten van cementbedrijf HeidelbergCement (plus 3,7 procent) in goede aarde.

De euro was 1,1307 dollar waard, tegen 1,1312 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 55,97 dollar. Brent zakte 0,5 procent in prijs tot 66,18 dollar per vat.