Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De flauwvallende meesteroplichter moet 4,5 jaar de bak in

De 44-jarige Sunny van L. uit het Brabantse Moergestel wordt al jaren door het Openbaar Ministerie beticht van miljoenenoplichting. Ook valt zijn naam in twee geruchtmakende moordzaken.

bak

De 44-jarige Sunny van L. uit het Brabantse Moergestel wordt al jaren door het Openbaar Ministerie beticht van miljoenenoplichting. Ook valt zijn naam in twee geruchtmakende moordzaken. Maar het is niet makkelijk om Sunny te berechten, hij valt meerdere keren per dag flauw. Niet iedereen gelooft dit ziektebeeld. Een gedupeerde: “Als ie vastzit is ie ziek, zwak en misselijk en als ie vrijkomt, gaat hij vrolijk verder.”

In het Brabantse Moergestel, een klein dorpje met pakweg zesduizend inwoners vlakbij Tilburg, kent vrijwel iedereen Sunny van naam, maar niet persoonlijk. “Hij kwam hier regelmatig en dan kocht ie wat spulletjes. Hij was altijd uiterst vriendelijk,” vertelt de drogist om de hoek van het kleine dorpsplein. Ook de pompbediende van het tankstation vlak naast Van L.’s vroegere loods aan de rand van het gehucht typeert hem als een zeer aardige klant, erg sociaal ook.

Volgens gedupeerden van Van L.’s oplichtingspraktijken komt hij op het eerste gezicht inderdaad heel amicaal over, totdat je zakelijk met hem te maken krijgt. Opvallend genoeg wil niemand van hen met naam en toenaam genoemd worden. Een benadeelde ondernemer die met Sunny in zaken is gegaan, vertelt desgevraagd: “Hij is in de kofferbak gegooid, hij is beschoten en hij gaat gewoon door. Als ie vastzit is ie ziek, zwak en misselijk en als ie vrijkomt gaat hij vrolijk verder. Dan ben je gewetenloos. Deze zaak heeft me veel tijd en energie gekost, dus ik wil het er eigenlijk niet meer over hebben.”

Valse bankgaranties

Het verhaal van Sunny van L. is opmerkelijk te noemen. De Brabander wordt al jarenlang in verschillende rechtszaken verdacht van grootschalige oplichting en flessentrekkerij. Het gaat in totaal om ruim 4 miljoen euro over een periode van zes jaar. In de oudste zaak zou hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) vanaf 2007 met twee kompanen via verschillende BV’s veel bedrijven hebben benadeeld. Sunny wordt ervan verdacht onder de valse naam Rogier de Clercq grote partijen goederen op te kopen bij groothandelaren voor een kleine aanbetaling. De rekening wordt nooit betaald, maar zijn handlangers verkopen de handel onder de marktwaarde door – zoals een kleine twee ton aan condooms en scheermesjes plus een half miljoen euro aan drogisterijartikelen. Dit gaat jaren zo, totdat Sunny en twee van zijn vermeende kompanen in 2011 uiteindelijk tegen de lamp lopen en de politie ze oppakt.

Wil je het hele artikel over de flawvallende meesteroplichter lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..