Is het nou fierljeppen of polsstokverspringen?
“Het maakt mij geen fluit uit. Als het maar ver gaat.”
Maar het is van oorsprong toch Fries?
“Nee hoor, vroeger werd de techniek in zo’n beetje heel Nederland gebruikt om van de ene kant van het water naar de andere kant te komen. In Friesland is de sport wel het populairst. Als ik daar ben dan is er altijd wel iemand die zegt: hé, jij bent toch die fierljepper? Buiten Friesland overkomt me dat nooit.”
Het moet toch pijn doen bij die trotse Friezen, dat de beste fierljepper ter wereld geen Fries is?
“Ach, de Friezen doen ook hun best, haha! Gelukkig is het een heel gemoedelijke sport. Wel fanatiek, maar nooit onsportief. Vloeken is zelfs officieel verboden. Ik heb nu twee jaar het Nederlands record in handen met een afstand van 22 meter en 21 centimeter. Als je de beelden terugkijkt van die sprong dan zie je het hele publiek als één man juichend overeind komen. Friezen en niet-Friezen. Dat zegt genoeg: het gaat om de afstand, niet om de afkomst. Sinds vorige week heb ik trouwens ook de verste sprong ooit op Friese bodem op mijn naam staan. Maar ik heb nog geen dreigbrieven ontvangen.”
En dat Nederlands record is dus ook gelijk een wereldrecord?
“Zeker. Bij mijn weten wordt er nergens anders ter wereld aan polsstokverspringen gedaan. Althans niet competitief. Ik ben wel eens naar Zuid-Korea geweest om daar een demonstratie te geven, maar ik had niet de indruk dat het daar erg aansloeg. Ze hadden er ook weinig van begrepen. Toen ik aankwam op de afgesproken plek, bleek ik over een droogstaande rivier te moeten springen die vol grote stenen en rotsen lag. Uiteindelijk heb ik zelf nog met zandzakken lopen sjouwen om verderop een soort provisorische dam te bouwen, dan liep er nog wat water in.”
Dat water is toch maar voor de show? Je springt er toch overheen?
“Als het goed is wel, maar het is niet altijd goed. Om zo ver mogelijk te springen moet je risico's nemen. De kunst is om jezelf na je aanloop en je afzet zoveel mogelijk tijd te gunnen om in de polsstok omhoog te klimmen, maar toch genoeg vaart te hebben om de stok naar de overkant van het water te laten vallen. Zo recht mogelijk. Dat let nogal nauw. Dertig procent van mijn sprongen eindigt in het water.”
En dan ben je blij dat er water is?
“Best wel. Op het hoogste punt hang je zo’n tien meter boven het water. Ik weet niet of je wel eens uit je zolderraam bent gesprongen, maar dat is best een klap.”
Wie wordt er kampioen zaterdag?
“Dat is een lastige. Naast mij zijn er een stuk of acht die over de 21 meter kunnen springen. Die kunnen in theorie allemaal winnen. Maar ik gun het hen allemaal niet, haha!”
Het NK Fierljeppen 2019 vindt plaats op 31 augustus in het Utrechtse Zegveld (‘achter kaasveredelingsbedrijf Kruijt’). Publiek is van harte welkom.