Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beoogd EU-commissaris waarschuwt voor vertraging bij brexit

DUBLIN (ANP) - De nieuwe beoogde EU-commissaris voor handel heeft direct kritiek geuit op de Britse brexitaanpak. De Ier Phil Hogan, die samen met de overige nieuwe commissieleden op 1 november aan de slag gaat, wees erop dat het zelfs mét een brexitakkoord nog zeker zes tot acht maanden gaat duren voordat individuele EU-lidstaten hem toestaan over handelsrelaties te praten met de Britten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Volgens Hogan zou een no-dealbrexit nóg meer vertraging opleveren. Ook na een Britse uittreding zonder akkoord zouden namelijk alsnog afspraken moeten worden gemaakt over zaken als burgerrechten, financiële schikkingen en de het heikele punt van de grens tussen het EU-land Ierland en het Britse Noord-Ierland. Daarmee herhaalt hij het EU-standpunt dat er niet meteen duidelijkheid is.

"Er zijn veel mensen in het Verenigd Koninkrijk bij wie nog niet is doorgedrongen dat we ook bij een chaotische brexit afspraken moeten maken over dezelfde punten", zei Hogan voor de Ierse televisie. "Er is wishful thinking dat die onderwerpen vanzelf verdwijnen, maar dat gebeurt niet."