Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een kwetsbare, luie beer

Sinds 1961 prijkt de panda op het logo van het Wereldnatuurfonds. Destijds werd de zwart-witte beer met uitsterven bedreigd, maar in 2016 werd die status aangepast naar ‘kwetsbaar’.

panda

Sinds 1961 prijkt de panda op het logo van het Wereldnatuurfonds. Destijds werd de zwart-witte beer met uitsterven bedreigd, maar in 2016 werd die status aangepast naar ‘kwetsbaar’. Dat is vooral te danken aan Chinese fokprogramma’s, niet aan het dier zelf. Want de reuzenpanda is namelijk goed beschouwd een vreselijk luie beer...Z e zien er aaibaar uit en voldoen aan vrijwel alle uiterlijke kenmerken die de mens als prettig ervaart. Het bolle buikje, een bol rond hoofd, het schijnbaar altijd lachende mondje en vooral de zwarte afhangende vlekken om de ogen maken van de reuzenpanda een van de meest geliefde diersoorten ter wereld. Dat is grote mazzel voor de beer. Want als de ooglapjes bijvoorbeeld andersom zouden lopen, naar boven oplopend in plaats van afhangend naar beneden, had de panda juist een heel boosaardige uitstraling gehad. En dan zou het heel goed mogelijk zijn geweest dat de panda alleen nog opgezet of op plaatjes te bewonderen zou zijn.

Bamboe-eter

De panda dankt zijn naam aan het Nepalese woord poonya, wat bamboe-eter betekent. Het dier werd in 1869 officieel voor het eerst geregistreerd als diersoort, toen een Chinese boer de Fransman Armand David een pandavacht gaf en David het dier als een nieuw ontdekte diersoort opvoerde. De vooral in China levende panda is overigens van oorsprong een carnivoor, maar was, gedreven door een luie aard, gedurende de evolutie al snel tevreden met het eten van bamboe. En af en toe een vogeltje, maar alleen als die hem zo ongeveer de bek invliegt. Panda’s leven op niveau, op hoogtes tussen de 1200 en 3900 meter boven de zeespiegel om precies te zijn. Daar is het meestal koud en daar ligt in de winter veel sneeuw. Vandaar ook de deels witte vacht van het dier, dat dient als camouflage in die sneeuw. Bamboe eten is de grote – en enige – hobby van de panda. Die hobby neemt hij zeer serieus. Hij besteedt er ongeveer twaalf uur per dag aan. In die tijd verorbert hij tot wel vijftig kilo bamboe. Een hele klus, zeker omdat de maag van de panda door het korte darmstelsel (typerend voor vleeseters) eigenlijk helemaal niet geschikt is voor het verwerken van de nogal taaie plant.

Wil je het hele artikel over de reuzenpanda lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois!. Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..