Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pizza en Thaise monniken: de bizarre stunt in de Premier League

FC Emmen dat kampioen wordt of een qualifier die Wimbledon wint. Dat kan helemaal niet, maar zo eens in de zoveel tijd worden sportsprookjes wel degelijk werkelijkheid. In deel 8 van deze serie: Leicester City.

Pizza en Thaise monniken: de bizarre stunt in de Premier League

“Als Leicester City kampioen wordt, presenteer ik de eerste uitzending van Match of the Day van volgend seizoen in mijn onderbroek,” twittert Gary Lineker. Het is maandagavond 14 december 2015. Leicester City, de club waar Lineker zijn fraaie carrière begon en zeven jaar in de spits stond, heeft net met 2-1 van Chelsea gewonnen en dat resultaat is goed voor de koppositie. Een enorme verrassing, maar het seizoen is nog niet eens halverwege. Natuurlijk is Leicester City geen serieuze titelkandidaat. De revelatie van het seizoen, dat natuurlijk wel. Maar de top én subtop in Engeland is zo breed en rijk, het is ondenkbaar dat de kampioen een andere naam heeft dat Manchester City, Chelsea, Arsenal, Manchester United, Tottenham Hotspur of Liverpool. En al helemaal niet die van Leicester City, volgens alle bookmakers en deskundigen een degradatiekandidaat. Vorig seizoen is de club als promovendus ternauwernood in de Premier League gebleven. Als Claudio Ranieri, de nieuwe coach, daar ook in slaagt, zonder al teveel kleerscheuren, heeft hij het uitstekend gedaan.

In een tijdperk waarin iedere club een diëtist onder contract heeft, staat pizza zo ongeveer bovenaan de lijst met verboden producten. Maar Ranieri laat doodleuk deegschijven aanrukken als er is gewonnen. Je bent Italiaan of je bent het niet… “Deze ploeg is ook een pizza, met teamspirit, spelvreugde en een beetje geluk als ingrediënten. En de fans zijn de tomaten, want zonder tomaten geen pizza,” zegt hij na de dertiende speeldag. Leicester heeft net met 3-0 gewonnen bij Newcastle United en staat voor het eerst bovenaan. Exact een jaar geleden stond de club nog helemaal ónderaan. Is er misschien een onuitputtelijk schip met olie- of woestijndollars binnengevaren? Zo zijn Chelsea en Manchester City immers ook opeens uitgegroeid tot topclubs. Maar nee, dat is in Leicester niet het geval. Al in 2010 heeft de Thaise zakenman Vichai Srivaddhanaprabha de club gekocht, voor slechts 50 miljoen dollar. Leicester speelt dan op het tweede niveau en promoveert in 2014 naar de Premier League. Het ontloopt na een zwaar seizoen degradatie, maar toch wordt de coach, Nigel Pearson, ontslagen. Niet vanwege de prestaties, maar door zijn publieke uitbarstingen. Dat soort dingen past niet meer bij Leicester, op wedstrijddagen lopen overgevlogen Thaise monniken rond die de wedstrijdbal zegenen en de spelers rituele baden laten ondergaan. “Natuurlijk zoeken de spelers hun heil niet in religie om te kunnen winnen,” zegt een van de monniken in Voetbal International. “Het gaat meer om karma en innerlijke rust.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen? Bestel ons magazine dan HIER.