Dubai heeft de grootste

Het hoogste gebouw ter wereld? De snelste lift ter wereld? De grootste fontein en het grootste winkelcentrum ter wereld? Je kan het zo groot niet verzinnen of je vindt het in Dubai.
@media (max-width: 679px){#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e551fbd2a0d img{#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e551fbd2a0d img{#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e551fbd2a0d img{#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e551fbd2a0d img{#fig-65e551fbd2a0d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Dubai heeft de grootste

Dubai is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten. Lang was het een handelsstad, maar nadat in 1966 aardolie werd ontdekt, besloot men die plotse rijkdom in te zetten om een toeristentrekpleister van jewelste te worden. En dat is best aardig gelukt. Zo ongeveer alles dat bedacht, gebouwd en gekocht kan worden is in Dubai te vinden. En dan bij voorkeur gelijk meteen in de grootste afmetingen ter wereld. Of je nu wilt skiën of een woestijnsafari wilt doen. In Dubai kan het. 

Hub Zero is zo ongeveer het meest moderne familiepark ter wereld. Virtual reality, lasergames, interactieve attracties: het is er allemaal. Maar ook een ouderwets biljart ontbreekt niet. Al is Dubai voor een islamitische stad in het Midden-Oosten zeer tolerant, toch zijn er wel enige kledingvoorschriften. Zo mag je in Dubai best op een biljarttafel gaan liggen voor die ene perfecte stoot, zolang je dan maar wel een lange jurk draagt zodat niemand eronder kan kijken. Want veel mag, maar net niet alles. Blote schouders en te korte rokjes ziet men er liever niet. Zelfs niet als het het kortste rokje ter wereld is. Gestenigd zul je niet worden als je het wel draagt, maar op prijs gesteld wordt het niet. 

Reusachtige ijsklont 

De Chillout Ice Lounge is de enige ijsbar in het Midden-Oosten. Een plekje in de woestijn waar de temperatuur altijd net onder nul graden is. Het koudste stukje Dubai kortom. Waar men je niet vraagt of je ijsklontjes in je drankje wilt, maar je je drankje drinkt in een reusachtige ijsklont. En geen zorgen, bij aankomst krijgt iedereen gratis een thermojas, handschoenen, sokken en schoenen te leen. Want ijssculpturen, ijsmeubels en kou mogen dan wel de attractie zijn, al te koud wil niemand het natuurlijk hebben op vakantie.    

Oude gebouwen zijn in Dubai amper te vinden. Als handelsstad op de route tussen Europa en India was het een gewild stukje land, dat onder meer door de Perzen, Portugezen, Engelsen en zelfs Nederlanders werd bezet. Geen van hen had enige baat er iets fraais te bouwen, ze waren er puur voor de handel en de poen. Maar het gebrek aan cultuur en tastbare geschiedenis zag niemand in Dubai als een probleem. Dat kun je immers allemaal nabouwen. In de Global Village, alweer een pretpark, zijn daarom niet alleen oude oosterse gebouwen nagebouwd, maar gelijk ook maar zo ongeveer alle bekende bouwsels in de hele wereld. Je kunt er op dezelfde dag een selfie maken met de Big Ben, de Eiffeltoren, het Colosseum of de Toren van Pisa op de achtergrond. 

De Ibn Battuta Mall is het grootste thema-winkelcentrum ter wereld. Het is verdeeld in zes verschillende delen, die elk een thema hebben van een van de regio’s die de Arabische ontdekkingsreiziger Ibn Battuta (wat gelijk de naam van het winkelcentrum verklaart) bezocht. Naast winkels vind je er dus ook een fontein in de vorm van een leeuw, piramides en veel meer (nagebouwd) fraais. Honger? Geen nood, het winkelcentrum telt liefst vijftig restaurants. 

Lees het in Panorama!

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Dubai lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of lees het op Blendle.