Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van Duijvenbode: ‘De finale wordt Van Gerwen tegen Price en dan wint Van Gerwen'

Het WK Darts is op dit moment in volle gang. Na de kerstdagen gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Dirk van Duijvenbode is professioneel darter en met hem blikken we terug op het toernooi tot nu toe én kijken we vooruit naar de finaleweek.

Van Duijvenbode: ‘De finale wordt Van Gerwen tegen Price en dan wint Van Gerwen.’

'The Titan' Dirk van Duijvenbode zal vooral in het geheugen gegrift staan door zijn opmerkelijke walk-on. Iedere darter heeft een eigen muzieknummer waarmee hij opkomt. Barney kiest voor Eye of the Tiger, van Gerwen heeft Seven Nations Army. Van Duijvenbode heeft Glimse of the Future, een snoeihard hardcore nummer. Vooral de bijbehorende dansmoves van Van Duijvenbode zijn het opzoeken waard.

In 2016 deed hij zelf mee aan het WK Darts. Hij verloor in de eerste ronde met 0-3 van Raymond van Barneveld, wat geen schande te noemen is. Dit jaar zagen we een hele andere Barney in Alexandra Palace. “De druk was te hoog bij Barney,” vertelt Van Duijvenbode. “Alleen het winnen van het WK zou voor Van Barneveld goed genoeg zijn, voor minder doet hij het niet. Vorig jaar vloog hij er in de tweede ronde uit tegen de Litouwer Darius Labanauskas. Op die manier wilde hij geen afscheid nemen van de dartsport. Nu wordt hij in de eerste ronde uitgeschakeld door de Amerikaan Darin Young, wat een minder goede darter is dan Labanauskas. Ik vond het afscheid pijnlijk om te zien.”

Britse verrassing

Fallon Sherrock is de absolute verrassing van dit WK Darts. Ze wist in de eerste ronde te winnen van de Engelsman Ted Evetts en werd daarmee de eerste vrouw ooit die een wedstrijd wint op het WK. Een historische moment, maar het succesverhaal blijkt nog niet over te zijn. In de tweede ronde verslaat ze de Oostenrijker Mensur Suljović, de nummer elf van de wereld. “Je ziet dat de mannen verkrampen als ze tegen Scherrock moeten spelen. Het lijkt alsof ze bang zijn om van een vrouw te verliezen. Sherrock gooide geen extreem hoge gemiddeldes, maar ze had een hoog finish-percentage. En op die momenten beslis je een wedstrijd.”

In de volgende ronde speelt de Engelse Sherrock tegen haar landgenoot Chris Dobey. Van Duijvenbode twijfelt of ze haar goede prestaties kan voortzetten. “Ze heeft natuurlijk altijd kans, zeker als ze haar dubbels blijft gooien. Maar de nieuwigheid is er wel een beetje af. De wedstrijden worden nu ook langer door het hogere aantal sets wat je moet winnen, en gaat het uithoudingsvermogen een steeds belangrijkere rol spelen. Het hoge niveau moet ze nu voor een langere periode vasthouden in de wedstrijd. Ik ben benieuwd of ze daar toe in staat is.”

Mighty Mike

Titelverdediger Michael van Gerwen leek kwetsbaar in de eerste ronde tegen Jelle Klaassen, maar lijkt net op tijd in zijn goede vorm te komen. “Op de momenten dat het moet, staat Van Gerwen er altijd. In zijn tweede ronde partij tegen Evans zag ik weer die goeie finishes die we kennen van hem. In deze vorm is hij onverslaanbaar en kan hij dit toernooi makkelijk winnen,” aldus Van Duijvenbode

Een prognose voor de finaleweek heeft hij ook nog voor ons in petto. “In de halve finales verwacht ik Gerwyn Price en Michael van Gerwen. Gary Anderson heeft een minder jaar gedraaid door blessures, maar ik vind hem verrassend goed gooien op dit WK. Ik verwacht Anderson of Nathan Aspinall ook in de halve finale. De laatste halve finalist wordt Jeffrey de Zwaan of de Belg Kim Huybrechts.” En een prognose voor de finale? “Van Gerwen tegen Price, en dan wint Van Gerwen.”