Verspreid over 1300 vierkante meter staan daar verschillende voertuigen, poppen en decorstukken uit de populaire filmreeks. Het resultaat van de uit de hand gelopen verzamelwoede van de 49-jarige Duitser Marc Langrock.
“Ik ben Luke Skywalker en tijdens deze tour vertel ik jullie mijn verhaal,” klinkt het uit het speakertje om de middel van Tessa, de dochter van Marc Langrock. Zo’n vijftien Star Wars-fans staan in de eerste ruimte van Outpost One, waarin Darth Vader met enkele stormtroopers binnen in een ruimteschip te zien is. Het is de openingsscène van Star Wars IV: A New Hope. Iedereen heeft zijn camera in de aanslag. Tijdens deze anderhalf uur durende tour langs dertig verschillende sets kunnen veel foto’s gemaakt worden. De opvallendste fan is verkleed als stormtrooper en hij heeft zijn als Jedi verklede zoontje meegenomen.
Eigenaar van het imposante museum in de weinigzeggende plaats Dassow aan de Duitse Oostzee is Marc Langrock. Terwijl hij zijn collectie bekijkt, verraadt niets dat hij zo’n enorme Star Wars-fan is. In het dagelijks leven werkt hij als advocaat, iets totaal anders. Het verzamelen begon op een nogal ongebruikelijke wijze: met een gewone, rond afgewerkte pedaalemmer. “Mijn vrouw kwam daar op een dag mee thuis en de prullenbak riep bij mij eigenlijk meteen de associatie op met robot R2-D2. Ik kocht wat stickervellen, maakte twee benen en creëerde zo de robot. Die heb ik nog steeds,” waarna hij trots zijn R2-D2-prullenbak toont.
Gebruikte lightsaber
Door het hobbyen met de prullenbak raakte hij geïnfecteerd met het virus, zoals Marc het zelf noemt. “De prullenbak heb ik in de slaapkamer van mijn jongste kind gezet. Daarna besloot ik om die slaapkamer maar helemaal een Star Wars-thema mee te geven,” zegt hij lachend. Veel mensen in zijn omgeving moesten er om lachen. Iedereen zei dat hij het vooral voor zichzelf zo had ingericht. Toen hij dat eenmaal inzag, moest zijn 80 vierkante meter grote thuisbioscoop eraan geloven. Deze werd compleet uitgevoerd in Star Wars-stijl. “Ik was altijd al geïnteresseerd in films, filmsets en hoe films gemaakt worden en dat kwam toen allemaal samen. Mijn collectie werd steeds groter, veel van de figuren die je in dit museum ziet dateren van toen. Ze zijn door fans gemaakt, voor fans. Originele spullen uit de films heb ik niet. Als je één gebruikte lightsaber uit de film aan zou schaffen, dan zou je voor dat bedrag ook mijn hele collectie kunnen kopen,” zegt hij serieus. Verder wil hij niet over geld praten, maar als je zo rondkijkt, krijg je wel het idee dat het toch een kostbare collectie moet zijn.
Het spectaculairste spul hebben we dan nog niet eens gezien. In een grote schuur aan de overkant van het museum staan de grote props. En dan bedoelen we echt groot. Drie verschillende spaceships staan naast elkaar opgesteld, twee daarvan zijn op ware grootte. Het past allemaal maar net. De schuur waarin de machines staan, werd lang geleden gebruikt voor de assemblage van vliegtuigmotoren voor Duitse watervliegtuigen. Helemaal links staat een zogenaamde TIE Interceptor, een model op ware grootte waarvan zelfs de cockpit te betreden is. “Deze is gemaakt door een Belgische fanclub. Omdat het model zo groot is, kon de club hem moeilijk iedere keer ergens op- en afbouwen. Daardoor werd op een gegeven moment besloten om hem van de hand te doen. In 2016 vroeg iemand me of het iets voor mij zou zijn. Toen ben ik er serieus over na gaan denken. Ik had echter geen idee waar ik hem moest laten. Je plaatst zoiets niet zomaar even in de tuin,” zegt Marc lachend.
Terwijl hij trots de Interceptor showt, vertelt hij dat het aanbod hem toch wel serieus aan het denken zette. “De jongste van mijn drie kinderen ging inmiddels naar school en ik overlegde eens met mijn vrouw. Die gaf aan dat als ik een locatie dichtbij huis kon vinden ik misschien wel de hele collectie als een soort museum kon inrichten. De Interceptor zou dan een unieke toevoeging zijn. Uiteindelijk kocht ik ’m en stalde ’m eerst een hele tijd bij een boer. Deze locatie kocht ik in januari 2018, aan het eind van dat jaar wilde ik de TIE Interceptor ook weer opbouwen. Helaas wist niemand meer hoe dat moest.” Zo kwam hij uiteindelijk in contact met de Belgische bouwer, die inmiddels niet ver van het Duitse museum was gaan wonen. Gedurende vijf weekends werd het spaceship weer opgebouwd.
Lees het in Panorama
Dit is een voorstukje uit ons blad. wil je het hele artikel lezen van Thom Mandos over Starwars? Bestel Panorama dan HIER, of haal 'm in de winkel.