Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz mag niet terug de advocatuur in. Dat heeft het Hof van Discipline besloten.

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Geschorst

In 2012 werd Bram Moszkowicz uit zijn ambt gezet omdat hij contante betalingen niet zou hebben gemeld, jaarrekeningen niet had overlegd en klanten die hem zijn exorbitante uurloon betaalden onvoldoende bij hebben gestaan, waarna ze zich over hem belaagden. In 2013 werd in hoger beroep duidelijk dat zijn schorsing definitief door zou gaan.

Failliet

Een aantal maanden geleden bleek dat Moszkowicz een verzoek had ingediend bij het Hof van Discipline om toch terug te keren als advocaat. Helaas voor Moszkowicz heeft het Hof dat verzoek afgewezen. Dit omdat Moszkowicz volgens hen 'niet op overtuigende wijze heeft laten zien dat hij zijn gedrag blijvend heeft veranderd en daar geen overtuigende waarborgen voor heeft gegeven.' 

Wat ook meespeelt is dat de praktijk van Moszkowicz in 2015 failliet is gedaan. Het Hof zei hierover:  'De huidige financieel onduidelijke positie van Moszkowicz kan van invloed zijn op zijn onafhankelijkheid’.Het was niet alleen maar kommer en kwel: het Hof gaf wel toe dat Moszkowicz zijn gedrag gedeeltelijk heeft veranderd, maar heeft onvoldoende vertrouwen in de maatregelen die Moszkowicz heeft genomen om een herhaling van eventueel misstanden te voorkomen.

Reactie

Ernst van Win, de advocaat van Moszkowicz, vindt de uitspraak over de financieel onduidelijke positie 'echt oude koek'. Volgens hem weet het Hof dat Moszkowicz geen enkele openstaande bedragen of vorderingen meer op zijn naam heeft staan en dat zijn faillissement gewoon netjes is afgehandeld.  

Moszkowicz laat in een schriftelijke verklaring weten dat hij na 'samen met rechters, advocaten en oud-toezichthouders tot de conclusie was gekomen dat hij er na zeven jaar klaar voor was. De vraag rijst wat je dan wel moet doen om weer terug te mogen keren'. Moszkowicz: "Een tweede kans is mij niet gegund. Dat betekent dat ik geen toga meer zal dragen."Moszkowicz zou nog eens kunnen proberen, maar het is maar de vraag of hij die moeite nog gaat nemen. Op dit moment werkt de 59-jarige Moszkowicz als juridisch adviseur op het kantoor van zijn vriendin Nienke Hoogervorst.