Motorclubs in de wachtstand

In de afgelopen vijf jaar is een aantal kopstukken van motorclubs met groot machtsvertoon gearresteerd. Ze werden keihard aangepakt, maar hoe staat het nu met die processen? Panorama duikt in drie zaken rond de Bandidos, Satudarah en No Surrender.
Motorclubs in de wachtstand

Bandidos

Het is 27 mei 2015. Harrie R., de onbetwiste leider van motorclub Bandidos , wordt geblinddoekt en geboeid, in z’n onderbroek afgevoerd. De politie is die ochtend vroeg zijn woning in het Limburgse Nieuwstadt binnengevallen. Een cameraploeg filmt hoe R., en later nog een verdachte, halfnaakt in een politiebusje worden gezet. De beelden worden dagenlang door veel nieuwsmedia uitgezonden. Politie en justitie, met honderden op de been, delen die dag een flinke klap uit aan de Bandidos. In verschillende delen van Limburg, Brabant, Duitsland en België worden leden van de motorclub aangehouden.

De leden van Bandidos worden onder andere verdacht van witwassen, hennepteelt, afpersingen en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens een persconferentie maken het Openbaar Ministerie (OM) en de politie bekend dat er zeker twintig verdachten zijn aangehouden en dat er bij doorzoekingen automatische vuurwapens en raketwerpers zijn gevonden. Veertien van de twintig verdachten zouden lid zijn van de Limburgse tak van de Bandidos, met Harrie R. als leider. Naast de vuurwapens wordt er ook een drugslab en een wietkwekerij aangetroffen. Het is het resultaat van een langlopend onderzoek naar individuele leden van de motorclub, aldus politie en justitie. Harrie R. reageert nog diezelfde dag via zijn advocaat in de regionale media. Hij zegt boos en teleurgesteld te zijn. De motorclubleden vinden het allemaal maar een poppenkast.

Massale knokpartij

In november 2015, een half jaar na de grote politieactie tegen de Bandidos, komen de leden van de motorclub weer op vrije voeten. De rechtbank geeft wel een aantal voorwaarden mee. Zo mogen ze onderling geen contact hebben en mogen ze hun woonplaats niet verlaten. Ook slachtoffers moeten ze met rust laten. Een belangrijke reden voor het schorsen van de voorlopige hechtenis is dat er nog geen zicht is op een inhoudelijke behandeling. Nu, bijna vijf jaar later, is dat nog steeds zo.

De zaak Kiviet, zoals het dossier tegen de Bandidos-leden heet, bestaat uit een aantal aparte dossiers. Onder andere afpersingen, een hennepplantage en openlijke geweldpleging. De gevonden wapens, waaronder de raketwerper, worden op een gegeven moment van de dagvaarding gehaald want dat blijkt niets met de Bandidos te maken te hebben. En juist die raketwerper zorgde voor ‘veel maatschappelijke onrust’.

De openlijke geweldpleging gaat om een massale knokpartij bij een café in Sittard, waarbij ook is geschoten. Volgens justitie een zaak waarbij de motorclub haar ware aard laat zien. De Bandidos hebben blijkbaar een probleem met de bezoekers en de eigenaar van het café. Het gaat om leden van motorclub Red Devils, een supportclub van de Hells Angels. De eigenaresse van het café is op 24 januari 2015 haar baby aan het voeden, als Harrie R. met een aantal Bandidos-leden het café binnenstapt. Ze zijn op zoek naar iemand, maar de eigenaresse heeft geen idee wie ze bedoelen. In het politiedossier is te lezen dat de Bandidos-leider vervolgens zegt: “Dit café ga ik sluiten, daar zorg ik persoonlijk voor. Hier komt geen rood-wit meer binnen.” En met rood-wit bedoelt R. de Hells Angels.

Rookwolken

De eigenaresse doet de volgende dag aangifte van bedreiging bij de politie. Het weerhoudt de Bandidos er niet van om op 7 mei nog een keer terug te komen. Harrie R. is er ook weer bij, alleen heeft hij die dag een wat grotere groep vol getatoeëerde clubleden meegenomen...

Benieuwd hoe dit afloopt, en naar de twee andere zaken? Dat lees je in de Panorama van deze week, of via Blendle

Wil je op dit moment liever niet de deur uit om een blad te kopen? Snappen we! Daarom bezorgen we nu gratis bij je thuis: vier keer Panorama op je pad, een euro korting per blad, gratis bezorging en (heel belangrijk) je zit nergens aan vast. Het stopt automatisch. Goed idee? Je regelt het hier.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f01a82561881', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws